Onko syksyn kalenterissasi vielä tilaa? Tässä uutiskirjeessä vinkkaamme kaikille avoimista työelämää ruotivista tapahtumista, kerromme miten jokainen meistä voi vaikuttaa työelämän kehittämisen strategiaan, miksi kannattaa liittyä Pannu kuumana -virtuaalikahviporukkaan, ja esittelemme verkkosivuiltamme löytyvän ESR+-hankekartaston. Lisäksi pohdimme digikyvykkyyttä sekä sitä, mitä on menestys työelämässä ja kenen odotuksia oikeastaan elämme todeksi. Heinäkuussa lomailemme, ja seuraava uutiskirjeemme ilmestyy elokuun lopulla. Toivotamme kaikille mitä parhainta kesää!

Uutiskirje 6/2025

Onko syksyn kalenterissasi vielä tilaa? Tässä uutiskirjeessä vinkkaamme kaikille avoimista työelämää ruotivista tapahtumista, kerromme miten jokainen meistä voi vaikuttaa työelämän kehittämisen strategiaan, miksi kannattaa liittyä Pannu kuumana -virtuaalikahviporukkaan, ja esittelemme verkkosivuiltamme löytyvän ESR+-hankekartaston.

Lisäksi pohdimme digikyvykkyyttä sekä sitä, mitä on menestys työelämässä ja kenen odotuksia oikeastaan elämme todeksi.

Heinäkuussa lomailemme, ja seuraava uutiskirjeemme ilmestyy elokuun lopulla. Toivotamme kaikille mitä parhainta kesää!

 

Nuorten ääni kuuluu työelämän kehittämisessä – nyt on sinun vuorosi

Viime vuonna kuulimme satojen nuorten toiveita ja tarpeita tulevaisuuden työelämälle, ja veimme nämä arvokkaat työelämänäkemykset osaksi työelämän kehittämisstrategian valmistelutyötä. Nyt on sinun vuorosi tuoda omat näkemyksesi strategiatyöhön. Miten mielestäsi nuorten pääsyä työelämään ja siellä pärjäämistä voidaan parhaiten tukea? Kerro ajatuksistasi työ- ja elinkeinoministeriön sivuilla 31.8. mennessä.  

Vuoden 2024 Työelämäfoorumia varten Parempi työelämä- hanke järjesti yhteistyössä Nuorten Akatemian ja TYÖ2030 -ohjelman kanssa työpajoja nuorten kuulemiseksi ympäri Suomen. Nuoret olivat eri-ikäisiä ja erilaisista taustoista tulevia opiskelijoita ja työssä käyviä, joita yhdisti halu tulla kuulluksi heille tärkeässä asiassa – työelämästä. 

Työ- ja elinkeinoministeriön sekä sosiaali- ja terveysministeriön strategiatyössä on huomioitu keräämämme nuorten työelämänäkemykset. Nuorten ajatuksia työelämästä -raportti toimi nuorten äänen tuojana ja taustamateriaalina viimeisimmässä työelämän kehittämisen strategiatyöpajassa, missä keskityttiin keinoihin nuorten työllistymisen edistämiseksi. Erityistä huomiota kiinnitettiin nuorten työllistymisen edistämiseen ja hyvään työelämään kiinni pääsemiseen yhdessä työantajien ja eri yhteistyötahojen kanssa.

Osallistu strategiakeskusteluun ja kerro ajatuksiasi nuorten tukemiseksi 31.8. mennessä.    

Työ- ja elinkeinoministeriön kyselyyn saadut kommentit hyödynnetään strategiaryhmän keskusteluissa ja niistä uutisoidaan strategian kotisivuilla. Työelämän kehittämisstrategian etenemistä voi myös  sosiaalisessa mediassa tunnisteella #maailmanparastyöelämä.

 

Hankekartasto kokoaa työelämän kehittämisen ESR+-hankkeet

Parempityoelamahanke.fi -verkkosivuiltamme löydät nyt hankekartaston, jonka näkymään on koottu ESR+ (erityistavoite 4.2.) valtakunnallisia ja alueellisia työelämän kehittämishankkeita. Alueelliset hankkeet löytyvät näkymän sivulta 1 ja valtakunnalliset hankkeet puolestaan sivulta 2. Alueellisia tietoja pääsee tarkastelemaan tekemällä aluevalinta kartalta. Hankekohtaisia tietoja, kuten myönnetty tukisumma, toteuttajat ja tiivistelmä sisällöstä, pääset tarkastelemaan klikkaamalla hankkeen nimeä oikealla näkyvästä listasta.

PowerBI-näkymän tiedot on koostettu EURA2021-tietojen ja rahoittajalta saatujen tietojen pohjalta, ja niitä päivitetään kvartaaleittain. Seuraava päivitys tehdään elokuussa 2025. Osa listatuista hankkeista voi sisältää myös muihin teemoihin (esim. jatkuva oppiminen) liittyviä elementtejä tai työpaketteja.

Tutustu tästä
Jaa: 

 

Työmuurahaiset keossa – saavatko kaikki osallistua työpaikan kehittämiseen?

Vaikutusmahdollisuudet oman työn organisointiin ja kehittämiseen ovat työhyvinvoinnin kulmakiviä. Vaikuttavia kehittämistoimia ei voida toteuttaa ilman työntekijöiden osallistumista. Mutta miten tämä toteutuu työpaikoilla?

Tervetuloa Paremman työelämän jäljille 24.9.2025 klo 15-16, Microsoft Teamsiin pureutumaan siihen, mitä osallisuus työpaikalla käytännössä tarkoittaa? Missä vaiheessa työntekijöitä osallistetaan kehittämistoimintaan ja miten?  Mitä osallistava organisaatiokulttuuri vaatii johtamiselta ja strategioilta? 

Keskustelemassa mukana muun muassa valtakunnansovittelija Anu Sajavaara ja uudistamisen ja sujuvuuden arkkitehti Nina Viskuri.

Tapahtuma on kaikille avoin ja maksuton.

Ilmoittaudu tapahtumaan
Jaa: 

 

”Aina saa matkaansa uusia kehittämisideoita ja näkökulmia”

Pannu kuumana -virtuaalikahveilla keskustellaan hyvässä hengessä siitä, mitä työelämässä on meneillään ja mitä eri ilmiöt tarkoittavat työpaikan arjessa. Kysyimme osallistujilta, mikä heidät saa osallistumaan kahveille.

Työelämän teemoihin pureutuminen monimuotoisessa kokoonpanossa on koettu tarpeelliseksi.
”Koen, että työelämän tahti todella kiihtyy jatkuvasti ja työaikana pitäisi olla myös lupa pohtia ja jakaa asioita, joissa ei ole tulos/saavutuspainetta ja siihen tämä konsepti on istunut hienosti.”

Se, mistä aiheesta milloinkin näissä kahveilla keskustellaan, selviää osallistujille vasta paikan päälle tultaessa, kun kahvipannu jo porisee.

Mitä se tarkoittaa, kun puhumme omanlaisista tavoista omaksua uutta työelämässä? Kuuluuko tunteet työpaikalle? Mitä meidän tulisi ymmärtää fyysisen toimintakyvyn tukemisesta työpaikoilla, entä kulttuurihyvinvoinnista? Miksi monimuotoista työelämää kannattaa edistää? Muun muassa näihin aiheisiin on pureuduttu Pannu kuumana -virtuaalikahveilla eri asiantuntijoiden alustusten myötä.

Liity mukaan verkostoon.

Lue lisää
Jaa: 

 

Tehokkaat prosessit, hyvinvoiva henkilöstö: Ilmoittaudu maksuttomaan webinaariin 16.9.

Miten puristaa mehut prosesseista, ei ihmisistä? Tule mukaan maksuttomaan 3 parasta vinkkiä ammattikeittiöiden ja catering-alan prosessikehittämiseen –webinaariin 16.9. klo 14.00-16.00 Microsoft Teamsiin!

Tilaisuudessa syvennytään ammattikeittiöiden ja catering-alan prosessien johtamiseen sekä niiden merkitykseen kannattavan liiketoiminnan ja hyvinvoivan henkilöstön tukena.

Webinaari sisältää myös työpajaosuuden, jossa osallistujat pääsevät jakamaan omia kehityskohteitaan ja haasteitaan. Ilmoittautumisen yhteydessä voit kertoa, mitä aihetta haluaisit käsitellä työpajassa.

 

Ilmoittaudu tästä
Jaa: 

 

Blogit

Arvopolku- kenen odotuksia elät todeksi?

Oletko koskaan pysähtynyt miettimään, onko työ sinulle arvo sinänsä vai onko työ sinulle välinearvo, jonka avulla hankit tai toteutat itsellesi merkityksellisiä asioita? 

Lue Suomen mentoreiden HR-palveluasiantuntija Hanna Pajun blogista, millaisia kysymyksiä uramentorin kanssa usein päädytään pohtimaan.

Lue lisää
Kuvassa: Hanna Paju

 
Kuvassa: Charlotta Lagerstam

Nopea teknologinen kehitys haaste ja mahdollisuus suomalaiselle työelämälle ja sen kilpailukyvylle 

Tiesitkö, että digikyvykkyys on noussut yhdeksi keskeisimmistä kilpailueduista nykypäivän liiketoiminnassa?

Lue DigiKyvykäs-hankkeen toukokuisesta Digikyvykkyydellä kilpailuetua -tilaisuudesta, missä keskusteltiin digikyvykkyyden merkityksestä sekä sen tuomista mahdollisuuksista ja haasteista nykypäivän liiketoimintaympäristössä. Blogin kirjoittivat Charlotta Lagerstam ekä Tero Sotamaa.

Lue lisää