Keski-Suomen kauppakamarin Osaamis- ja työelämävaliokunnan järjestämä Tulevaisuuden hyvä työelämä 2030-tilaisuus järjestettiin torstaina 8.5.2025 Jyväskylän yliopiston Ruusupuistossa. Tilaisuudessa keskusteltiin työntekijä- ja asiakaskokemuksen tilasta ja kehityssuunnista.
Työyhteisökokemuksessa korostuvat inhimillisyys ja hyvinvointi
Katja Sorri, Jyväskylän yliopistosta, kertoi yliopiston strategiasta ja siitä johdetusta Työyhteisökokemuksen tahtotila 2030 -tekoprosessista. Keskeinen osa Jyväskylän yliopiston strategiaa on osaavan, luovan ja hyvinvoivan yliopistoyhteisön rakentaminen, jossa korostetaan välittämisen ja huippuosaamisen merkitystä. Henkilöstö on ollut aktiivisesti strategiatyössä mukana määrittelemässä, millainen on hyvä työyhteisö. Yliopiston työyhteisökokemuksessa korostuvat inhimillisyys ja hyvinvointi, myös lepo ja ilo. Yliopistossa vaalitaan rohkeaa kohtaamista sekä välittämisen ja arvostamisen kulttuuria. Sorrin mukaan hyvän työyhteisön tunnistaa siitä, että siellä on mahdollisuus puhua ja keskustella.
Työntekijä- ja asiakaskokemuksen taso heikentynyt merkittävästi suomalaisissa organisaatioissa
Vilja Laaksonen, Aava & Bangilta, kertoi tammikuussa 2025 julkaistun Kestävän kasvun nykytila 2025-tutkimuksen tuloksia ja menestyvien yritysten avaintekijöitä. Tutkimus toteutettiin nyt kolmannen kerran.
Tutkimuksen mukaan hyvä työntekijäkokemus ja hyvä asiakaskokemus ovat yhteydessä toisiinsa. Tutkimuksen keskeiset havainnot osoittavat, että työntekijä- ja asiakaskokemuksen taso on heikentynyt merkittävästi suomalaisissa organisaatioissa verrattuna aikaisempien vuosien tutkimuksiin. Esimerkiksi resurssien niukkuus vaarantaa asiakaskokemuksen laadun. Työntekijäkokemusta puolestaan heikentävät taantuma, toimintaympäristön muutos sekä puutteet strategian ja viestinnän johtamisessa.
Parhaiten menestyvät yritykset panostavat jatkuvasti kasvuun ja hyvinvointiin sekä suhtautuvat myönteisesti kehittämiseen. Menestyvät yritykset nostavat henkilöstön hyvinvoinnin asiakaskeskeisyyden rinnalle. Tutkimuksen mukaan hyvä työntekijäkokemus ja asiakaskokemus ovat yhteydessä toisiinsa. Kestävän kasvun positiivinen kierre syntyy, kun työntekijät pitävät huolta asiakkaista ja asiakkaiden hyvinvointi tukee organisaation menestystä.
Menestyneimmät organisaatiot uskovat inhimilliseen johtamiseen, jossa on tilaa myös kritiikille. Kestävä kasvu vaatii selkeitä tavoitteita, yhteistyötä ja avoimuutta, ja näitä ruokitaan viestinnän avulla.
Tilaisuudessa keskusteltiin nuorista ja monipaikkaisesta työstä
Tilaisuudessa keskusteltiin myös nuorten odotuksista työelämään liittyen. Nuoret haluavat, että johtamisessa korostuvat inhimillisyys, turvallisuus ja arvopohja. Nuoret odottavat, että heitä tuetaan työssä ja työn tekeminen on joustavaa. Aikaa halutaan jäävän myös muuhun, esimerkiksi lisätyöhön. Sorri oli asiasta samaa mieltä, työn joustavuus on tulevaisuudessa tärkeää. Jyväskylän yliopistossa turvallisuusuutta pyritään tekemään mm. viestimällä, että toinen työ on organisaatiolle ok.
Tilaisuudessa keskusteltiin myös monipaikkaisesta työstä, ja miten digitaalisten työkalujen ja kalenterin avulla luodaan tilaa kohtaamisille. Tätä kautta luodaan pohjaa hyvälle digitaaliselle työntekijäkokemukselle. On tärkeää myös tiedostaa, että työntekijöillä on erilaiset tarpeet mm. kohtaamisille ja työskentelytiloille. Siksi työntekijöitä pitää aidosti kuunnella, jotta vältetään väärät päätökset esimerkiksi toimitilojen suunnittelussa