Ukipolis on taistellut ruokahävikkiä vastaan jo kolmessa hankkeessa
|
Kaikki alkoi perunasta. Ukipoliksen toteuttamassa Syötävän hyvää -hankkeessa korkeakouluopiskelijat kehittivät 14 uutta tuotetta hävikkiperunasta. Sen jälkeen Vakka-Suomessa on kehitetty uusia ruokatuotteita porkkanasta, olutpanimoiden ylijäämäohrasta ja silakasta. Uusia innovaatiota tarvitaan, sillä tällä hetkellä Suomessa syntyy ruokahävikkiä 360 miljoonaa kiloa vuodessa.
|
Vakka-Suomen kuntien omistama kehittämisorganisaatio Ukipolis Oy on tehnyt pitkäjänteistä työtä alueensa ruokaketjun kehittämisen parissa. Tälläkin hetkellä heillä on käynnissä useampi ruokateemainen hanke.
Viime vuosina käynnissä on ollut kolme eri hanketta, joissa pureudutaan ruokahävikin vähentämiseen. Vuosina 2021–2024 toteutetun Syötävän hyvää -hankkeen perusajatus oli hävikkikasvisten hyödyntäminen. Vuosien varrella näkökulma on laajentunut vajaasti hyödynnettyjen eläin- ja kasviproteiinien jatkokehittämiseen kahdessa uudessa hankkeessa: Syötävän hyvää Kaspro -hankkeessa ja Kalavoima ruokakulttuurissa -hankkeessa.
Ukipoliksen projektipäällikkö Granger Simmonsin mukaan tavoitteena on saada lopulta hankkeiden parissa kehitetyt uudet ruokatuotteet ruokakauppojen hyllyille.
Yksi tavoite hankkeissa on suomalaisille tuttujen raaka-aineiden ja kansainvälisen ruokakulttuurin yhdistäminen tuoteinnovaatioissa.
– Ihmiset haluavat syödä ruokaa, joka maistuu kodilta. Vakka-Suomeen muuttaa paljon ihmisiä eri maista ja ruoka vaikuttaa siihen, mihin he lopulta asettuvat. Se sai minut alun perin ajattelemaan ruokakulttuurin vaikutusta. Samaan aikaan yritykset haluavat kehittää uusia tuotteita. Onkin ollut hyvin tyydyttävää tuoda nämä ajatukset yhteen ja saada jotain tällaista aikaiseksi, Granger Simmons kommentoi.
|
|
Granger Simmons toivoo, että hankkeissa syntyneet tuotteet pääsevät vielä joskus myyntiin ruokakauppoihin.
|
Pottupullia ja porkkanakimchiä
Turun ammattikorkeakoulun kanssa yhteistyössä toteutetussa Syötävän hyvää -hankkeessa korkeakouluopiskelijat kehittivät 14 uutta tuotetta hävikkiperunasta. Uusia tuotteita kehitettiin Syötävän Hyvää Reality Show -kilpailussa, joka myös videoitiin. Ja lopuksi hankkeessa kehitetyt reseptit koottiin vielä reseptivihkoon, joka on Ukipoliksen sivuilla kaikkien vapaasti hyödynnettävissä. Mukana on esimerkiksi pottupullat ja pottudippi.
– Kilpailun kautta toimme eri kulttuurit yhteen ja se on mahtava asia!
Lisäksi hankkeessa toteutettiin tuotekehityskilpailu porkkanasta. Siinä syntyi esimerkiksi porkkanakimchiä ja porkkanajäätelöä.
Ylijäämäohrasta jäätelöä ja sipsejä
Syötävän hyvää Kaspro -hanketta toteutetaan myös yhteistyössä Turun ammattikorkeakoulun kanssa. Siinä kiinnitetään huomiota vähän käytettyihin kasvi- ja eläinproteiineihin. Kaspron ensimmäisen tuoteinnovaatiokilpailun ainesosaksi valikoitui ylijäämäohra.
– Olutpanimoissa syntyy paljon ylijäämäohraa, joka menee roskiin, vaikka siinä on yhä ravinteita. Kilpailussa ammattikorkeakoulun opiskelijat haastettiin kehittämään jotakin uutta ohrasta. Lisäksi heitä kannustettiin tuomaan oma ruokakulttuurinsa mukaan tuotteeseen.
– Opiskelijat kehittivät muun muassa jäätelöä, energiapatukoita ja mysliä. Oma suosikkini oli ohrasipsit, Simmons kertoo.
|
|
Syötävän hyvää -tuoteinnovaatiokilpailuissa osallistujat kehittävät jotakin aivan uutta tutusta raaka-aineesta.
|
Silakka inhokista suosikiksi
Yksi vajaasti hyödynnetty raaka-aine löytyy merestä: Simmonsin mukaan Lännen Kala Leader otti häneen yhteyttä ja kertoi haasteista kalan käytön suhteen. Keskustelujen myötä syntyi Kalavoima ruokakulttuurissa -hanke, jossa pääraaka-aineena on silakka. Tuttu konsepti jatkuu edelleen, sillä hankkeessa eri taustoista ja kulttuureista tulevat osallistujat kilpailevat kehittämällä uusia tuotteita silakasta.
Simmons kertoo kilpailun tuomarien yllättyneen positiivisesti kilpailussa syntyneistä ruuista.
– Osa heistä ei pitänyt silakasta ollenkaan alun perin. Kaikki yllättyivät kuitenkin täysin osallistujien aikaansaannoksista.
|
|
Silakasta syntyi muun muassa nigerialaisia silakkapasteijoita.
|
Tuotteet kauppojen hyllyille
Leader Ravakka on myöntänyt molemmille Syötävän hyvää -hankkeille EU:n maaseuturahoitusta, kun taas Kalavoima Ruokakulttuurissa on saanut Euroopan meri-, kalatalous- ja vesiviljelyrahaston tukea. Vaikka rahoitus onkin järjestynyt eri kautta, kaiken aloittanut ajatus ruokahävikin vähentämisestä, uusista ruokainnovaatioista ja ruokakulttuurien yhteen tuomisesta on saanut jatkua jo kolmessa eri hankkeessa.
Granger Simmons kertoo olevansa tyytyväinen siihen, miten Syötävän hyvää on kasvanut kokonaiseksi tuotekehityskilpailuksi, mutta suurin tavoite on vielä saavuttamatta.
– Haluaisin vielä saada tuotteet kauppoihin ja tehdä jatkuvan Syötävän hyvää -shown. On ollut kunnia olla mukana tässä ja saada tämä hullu idea jatkumaan, Simmons sanoo.
|
EU:n maaseuturahoitusta myönnetään, jotta koko Suomi voisi hyvin. Rahoitus voi tarjota ratkaisuja juuri sinulle – olitpa sitten maaseudun asukas, viljelijä, maaseudulla toimiva yrittäjä, tai alueen kehittäjä. Maaseuturahoitusta myöntävät ELY-keskukset ja paikalliset Leader-ryhmät, jotka myös neuvovat tuen hakemisessa.
|
Toteuttaja: Ukipolis Oy ja Turku AMK
Rahoittaja: Leader Ravakka
Hanke: Syötävän hyvää KasPro
Toteuttaja: Ukipolis Oy ja Turku AMK
Rahoittaja: Leader Ravakka
Hanke: Kalavoima ruokakulttuurissa
Rahoittaja: Lännen kalaleader
|
|
|
|