Nagu Distillery rakentaa upouuden tislaamon Nauvon kirkonkylään maaseuturahoituksen tuella
Alueellisesti ja kansainvälisesti palkittu Nagu Distillery tuottaa kolmea eri giniä ja akvaviittiä – ja kohta myös viskiä ja rommia. Nyt tislaamon menestyksekkäässä tarinassa on kääntymässä seuraava sivu uusien toimitilojen myötä.
Nagu Distillery aloitti toimintansa vuonna 2018 EU:n maaseuturahoituksen tuella, jonka myönsi Leader I samma båt – Samassa veneessä. Vuonna 2023 yritys palkittiin EU:n maaseuturahoituskauden 2014–2022 vaikuttavimman yrityshankkeen toteuttamisesta Varsinais-Suomen maaseutugaalassa. Nyt yritykselle on myönnetty maaseuturahoitusta ELY-keskuksesta uusien toimitilojen rakentamiseen.
Edessä on muutto Nauvon Vikomista uusiin tiloihin kirkonkylään, jonne on rakentumassa aivan uusi tislaamo. Nagu Distilleryn yrittäjä Jonathan Smedsin mukaan he ovat tyytyväisiä uuteen sijaintiin.
– Nauvo on suosittu paikka, ja saimme hyvän tontin aivan keskustasta. Ihmiset pääsevät siellä tutustumaan toimintaamme paikan päällä ja voimme kertoa heille tuotteistamme ja historiastamme. Keskustassa saamme uudenlaista näkyvyyttä, hän kertoo.
Uuden tislaamon on tarkoitus valmistua kesäkuussa 2025 ja avautua sitten vierailijoille.
– Oli hyvä aloittaa ensin sivummassa, kun olimme vielä aloittelijoita tällä alalla. Nyt olemme valmiita siirtymään keskustaan ihmisten luo, Smeds sanoo.
Nagu Distilleryn tiloissa voi valmistaa giniä 100 litraa päivässä.
Giniä vanhassa venetehtaassa
Smeds kertoo olevansa syntyperäinen nauvolainen. Hän muutti puolisonsa kanssa Pohjanmaan Mustasaareen vuonna 2008. Siellä asuessaan Smedsit seurasivat Kyrö Distilleryn menestystarinaa ja saivat oman yritysideansa.
– Asuimme Pohjanmaalla 10 vuotta ja saimme kaksi lasta. Sitten tuli koti-ikävä ja muutimme takaisin Nauvoon, jossa myös meidän molempien perheet asuvat. Sen jälkeen piti miettiä, että mitäs nyt tehdään.
Silloin mieleen palasi Kyrö Distillery ja ajatus nauvolaisesta tislaamosta syntyi. Myös Smedsin isällä oli vaikutusta päätökseen oman tislaamon perustamisesta.
– Isäni oli pitänyt pientä tislaamoa ravintolansa takana Nauvossa. Sitä kautta prosessi oli tuttu. Soitin isälleni ja kerroin, että voisimme jatkaa vanhaa tislaamoa, ja hänestä se oli erittäin hyvä idea.
Smedsin isän kautta Nagu Distillery sai ensimmäisen tislauspannunsa. Yritykseen tuli mukaan myös Smedsin lapsuudenystävä ja yhtiökumppani Anton Lindholm. Toimitilat löytyivät Vikomista vanhasta Flipper Boatsin venetehtaasta, joka myös linkittyy Smedsiin: hänen isoisänsä perusti Flipper Boatsin ja rakensi hallit 1960-luvulla.
– Sain mahdollisuuden ostaa hallit takaisin. Nyt istun samassa tuolissa kuin isoisäni, Smeds kertoo.
Ginin ja akvaviitin lisäksi tislaamossa valmistuu ensimmäistä kertaa viskiä, joka kypsyy tynnyreissä vielä jonkin aikaa.
Maaseuturahoitus siivitti toiminnan vauhtiin
Nykyään Nagu Distillery valmistaa kolmea eri giniä ja akvaviittia. Gineistä ensimmäinen, Nagu Small Batch Dry Gin, voitti hopeaa International Wine and Spirits -kilpailussa. Seuraava tuote Nagu Oak Aged Gin taas voitti kultaa World Gin Awardsissa. Nykyisten tuotteiden lisäksi valmisteilla on viskiä ja rommia.
Nagu Distilleryn tulevaisuus näyttää valoisalta uusien tuulien myötä. Jonathan Smeds toteaa, että tähän pisteeseen ei olisi päästy ilman alussa saatua Leader-tukea ja vierailukeskuksen perustamiseen haettua Varsinais-Suomen ELY-keskuksen tukea.
– Tuilla on ollut valtava merkitys. Ne mahdollistivat sen, että pystyimme aloittamaan toiminnan heti kunnolla. Toivottavasti sama jatkuu uusissa toimitiloissa, joissa meillä on mahdollisuus kasvaa.
Teksti ja kuvat: Liisa Kallio
EU:n maaseuturahoitukseen kuuluvia yritystukia myönnetään maaseudun yritysten käynnistämiseen, kehittämiseen ja investointeihin. Tukia myöntävät ELY-keskukset ja Leader-ryhmät, jotka myös neuvovat tukien hakemisessa. Maaseudun yritystukien kysyntä on jatkunut Varsinais-Suomessa vilkkaana epävakaasta taloustilanteesta huolimatta. Kuluvan rahoituskauden 2023–2027 aikana Varsinais-Suomen ELY-keskus on tehnyt 84 ja Leader-ryhmät 154 myönteistä maaseudun yritystukipäätöstä.