Vid årsskiftet skedde stora förändringar inom ansvarsområdet för näringar, arbetskraft och kompetens vid NTM-centralen i Nyland. Uppgifterna inom styrning, upphandling och uppföljning av arbets- och näringstjänster överfördes från NTM-centralen till nio sysselsättningsområden i Nyland. Organisationen omorganiserades och inom ansvarsområdet grundades bland annat Företagsutvecklingsgruppen.

NTM-centralen i Nylands nyhetsbrev 11.3.2025

Dela: 

Företagstjänster, integration och främjande av sysselsättningen i samarbete

Vid årsskiftet skedde stora förändringar inom ansvarsområdet för näringar, arbetskraft och kompetens vid NTM-centralen i Nyland. Uppgifterna inom styrning, upphandling och uppföljning av arbets- och näringstjänster överfördes från NTM-centralen till nio sysselsättningsområden i Nyland. Organisationen omorganiserades och inom ansvarsområdet grundades bland annat Företagsutvecklingsgruppen.

Den samarbetar intensivt med andra aktörer inom företagstjänster i Nyland. Målet med samarbetet är att skapa ett servicekoncept för att hänvisa kunderna till tjänster som motsvarar deras behov.

– Vi hjälper små och medelstora företag i Nyland att utveckla sin affärsverksamhet, växa och internationaliseras. I praktiken innebär det att vi kontaktar företagen i området och kartlägger deras servicebehov gällande tillväxt och internationalisering. Samtidigt hänvisar vi företagen till rätt tjänst, berättar Jarkko Tonttila, chef för enheten Sysselsättning, företagande och integration vid NTM-centralen i Nyland.

I Nyland finns det många aktörer i nätverket av företagstjänster som överskrider organisationsgränserna, såsom Business Finland och alla andra Team Finland-aktörer. Enligt Tonttila håller NTM-centralen i Nyland som bäst på att färdigställa en regional plan för företagskunder.

– I Nyland finns också många kommunala aktörer inom företagstjänster som ordnar relativt många olika slags evenemang och tillställningar för företag. Vi deltar i dem och identifierar företag som skulle ha nytta av NTM-centralens tjänster, berättar Jarkko Tonttila.

I år satsar man också på att kommunala och regionala aktörer som arbetar på kontaktytan med företag, såsom kommuner, utvecklingsbolag, nyföretagarcentrum, lokala företagarorganisationer och handelskamrar, känner till NTM-centralens företagstjänster och sakkunniga.

– Nätverkssamarbetet och kundservicestyrningen har fungerat relativt bra även tidigare, men nu innebär dessa ändringar vid årsskiftet att vi måste bygga upp konceptet på nytt.

NTM-centralen i Nyland har också i uppgift att göra kunder bekanta med och styra dem till de riksomfattande Team Finland- och Work in Finland-tjänsterna.

En ny tjänst är projektet Vientikunto – Osaamisella maailmalle. Projektet stöder internationaliseringen av små och medelstora företag i Nyland. Målet är att utveckla de nyländska små och medelstora företagarnas, företagsledningens och nyckelpersonernas exportkompetens så att företagen kan inleda export, öka exportvolymen och påskynda sin internationella tillväxt. Projektet finansieras av Europeiska socialfonden (ESF+).


Främjar sysselsättningen

Till NTM-centralen i Nylands uppgifter hör fortfarande att främja sysselsättningen, vilket enligt den nya lagen i huvudsak innebär produktion och delning av information. NTM-centralen följer utvecklingen av arbetsmarknaden, näringslivet och sysselsättningen i Nyland. Den publicerar fortfarande en gång i månaden Nylands sysselsättningsöversikt och producerar rapporten Regionala utvecklingsutsikter som utkommer två gånger om året. På hösten publiceras dessutom en arbetskraftsbarometer för prognostisering av arbetsmarknaden. Den sistnämnda är en prognosöversikt där de branscher som granskas delvis väljs nationellt, delvis regionalt.

– Vi förutser också arbetskrafts- och kompetensbehov och främjar samarbetet mellan sysselsättningsområdena i Nyland, liksom samarbetet mellan sysselsättningsområdena och staten, berättar Jarkko Tonttila.

Enligt honom ansvarar NTM-centralen i Nyland för att ordna samarbets- och uppföljningsdiskussioner om främjandet av sysselsättningen tillsammans med sysselsättningsområdena. Från statens sida deltar också UF-centret och arbets- och näringsministeriet i diskussionen.

– Detta är en form av samarbete mellan oss och sysselsättningsområdena. Vår avsikt är att skapa nätverk och en regelbunden dialog i regionen för att främja sysselsättningen och livskraften i vidare bemärkelse.


Bättre integration

Vid årsskiftet förnyades utöver lagstiftningen om arbetskraftsservice även lagstiftningen om främjande av integration. I båda reformerna var förändringens huvudinriktning densamma, det vill säga att kommunernas roll stärktes. Ändringarna i lagstiftningen om främjande av integration var mindre, och lagstiftningen är delvis överlappande. NTM-centralen ansvarar dock även i fortsättningen för den regionala utvecklingen, samarbetet och samordningen vad gäller integrationen, och från och med början av året även för etableringen.
 
Ett centralt verktyg för främjande av integration är integrationsutbildningen, som är en helhet som regleras i lagstiftningen om arbetskraftsservice. I och med arbets- och näringstjänsterna överfördes integrationsutbildningen från staten till sysselsättningsområdena.

– En annan ny uppgift i främjandet av integrationen är att övervaka tillgången till, kvaliteten på och effektiviteten hos tjänster för personer och kunder som integreras utanför arbetskraften. Det innebär att samla information om hur kommunerna i Nyland ordnar tjänster för integrationskunder som står utanför arbetskraften. Samtidigt funderar vi på hur vi tillsammans kan utveckla och föra detta vidare med kommunerna i Nyland, berättar Jarkko Tonttila.

Enligt Tonttila finns det många myndighetsroller inom helheten för främjande av integration: utöver NTM-centralerna även sysselsättningsområdena, kommunerna och välfärdsområdena. Det krävde nätverksbaserat samarbete och dialog. Eftersom myndighetsrollerna inom främjandet av integrationen har förändrats finns det ett behov av att skapa samarbetsrelationer på nytt.


Text: Satu Niemelä
Bild på nyhetsbrevets framsida: Aino Hela, bild ovan: Memmi Ojantola

Tillbaka till nyhetsbrevet