NTM-centralen i Nylands nyhetsbrev 11.3.2025

Dela: 

Hotade naturtyper kan skyddas genom avgränsning

En av de kalkrika bergssluttningarnas indikatorarter är kalksvartbräken (Asplenium trichomanes ssp. quadrivalens) som förekommer i klippspringor. Lojo, Lojoön.

Vissa naturtyper klassas som så viktiga med tanke på sin mångfald att de skyddas med stöd av naturvårdslagen: NTM-centralen kan vid behov fatta beslut om att avgränsa en naturtyp.
   Miljöministeriet och SYKE har utarbetat kriterier för att fastställa naturtyperna.

 

– På Hangö udd finns öppna och skogbevuxna dyner vid kusten, och i synnerhet i Lojoregionen finns det många kalkrika bergssluttningar med klippvegetation, säger Iida Kämäri, som ansvarar för naturvårdsärenden vid NTM-centralen i Nyland, och ger exempel på naturtyper i Nyland som omfattas av naturvårdslagen. Hon nämner också för Nylands del ädellövskogarna och hasselbuskarna i Lojo och Raseborg.

Naturtyper enligt naturvårdslagen kan också hittas i stadsområden. På bilden syns hasselbuskar i närheten av Velodromen i Helsingfors. Bild: Tuomas Lahti

Den nya naturvårdslagen som trädde i kraft år 2023 ökade antalet naturtyper som ska skyddas, som nu är sammanlagt 13. NTM-centralen kan fatta beslut om att skydda en förekomst i naturtillstånd eller en därmed jämförbar förekomst, om det är viktigt för bevarandet av naturtypen. Avgränsningen av en naturtyp kan jämföras med ett naturskyddsområde; naturtypen inom gränserna får inte försämras eller förstöras.

Naturtyper som ska skyddas kartläggs genom inventeringar som görs under NTM-centralens terrängbesök. Naturtyper enligt naturvårdslagen finns också i kommunernas naturutredningar för markanvändningens planläggning.

Inom området för NTM-centralen i Nyland gjordes omfattande inventeringar i fjol. Utifrån tipsmaterialet inventerades 58 objekt.

En vandrande sanddyn med sandrör som sträcker sig längs med stranden, där strandråg är den dominerande arten. Bakom den vandrande dynen finns ett grådynsområde som tillhör dynernas utvecklingsserie. Hangö udd.

De flesta naturtyper som är i behov av skydd finns på privata markägares marker. Markägare informeras i förväg om inventeringsbesöken, och de får senare också veta vad som har hittats på platsen. Om det är nödvändigt att fatta ett avgränsningsbeslut för området, har markägaren enligt förvaltningslagen rätt att framföra sin åsikt om avgränsningsförslaget. Om avgränsningen av naturtypen leder till ekonomiska förluster för markägaren, kan han eller hon ansöka om ersättning från NTM-centralen.
 
– De avgränsade naturtyperna är i allmänhet små områden, men om det till exempel är fråga om ett omfattande område av hasselbuskar kan avgränsningen begränsa skogsbruket, och då utbetalas ersättning.

Avgränsningsbesluten för förra sommarens inventeringsobjekt bereds som bäst. Terrängbesöken fortsätter nästa sommar.

Den senaste naturvårdslagen innehåller också två nya undervattensnaturtyper, vars skyddskriterier för närvarande utarbetas av miljöministeriet.

 

Text: Memmi Ojantola
Bilder: Jorma Pennanen

Tillbaka till nyhetsbrevet