Uudenmaan ELY-keskuksen uutiskirje 11.3.2025

Jaa: 

Yrityspalveluja, kotoutumista ja työllisyyden edistämistä yhteistyössä

Uudenmaan ELY-keskuksen Elinkeino, työvoima ja osaaminen -vastuualueella tapahtui isoja muutoksia vuodenvaihteessa. Työ- ja elinkeinopalvelujen ohjauksen, hankinnan ja seurannan tehtävät siirtyivät ELY-keskuksesta Uudenmaan yhdeksälle työllisyysalueelle. Organisaatiota järjesteltiin uusiksi ja vastuualueelle perustettiin muun muassa Yrityskehittäminen-ryhmä.


Yrityskehittäminen-ryhmä tekee tiivistä yhteistyötä muiden Uudenmaan alueen yrityspalvelutoimijoiden kanssa. Yhteistyön tavoitteena on luoda palvelukonsepti, jolla asiakkaat ohjataan tarpeitaan vastaaviin palveluihin.

- Me autamme uusmaalaisia pk-yrityksiä liiketoiminnan kehittämisessä, kasvussa ja kansainvälistymisessä. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että kontaktoimme alueen yrityksiä ja kartoitamme niiden kasvuun ja kansainväliseen liittyviä palvelutarpeita. Samalla ohjaamme yrityksiä oikean palvelun äärelle, kertoo Työllisyys, yrittäjyys ja kotoutuminen -yksikön päällikkö Jarkko Tonttila Uudenmaan ELY-keskuksesta.

Uudellamaalla organisaatiorajat ylittävissä yrityspalveluverkostossa on paljon tekijöitä, kuten Business Finland ja kaikki muut Team Finland -toimijat. Tonttilan mukaan Uudenmaan ELY-keskuksessa on valmistumassa parhaillaan alueellinen yritysasiakkuussuunnitelma.

- Uudellamaalla on myös lukuisia kunnallisia yrityspalvelutoimijoita, jotka järjestävät yrityksille verrattain paljon erilaisia tapahtumia ja tilaisuuksia. Olemme mukana niissä ja tunnistamme sellaisia yrityksiä, jotka hyötyisivät ELY-keskuksen palveluista, Jarkko Tonttila kertoo.

Tänä vuonna satsataan myös siihen, että yritysrajapinnassa työskentelevät kunnalliset ja seudulliset toimijat, kuten kunnat, kehitysyhtiöt, uusyrityskeskukset, paikalliset yrittäjäjärjestöt ja kauppakamarit tuntevat ja tietävät ELY-keskuksen yrityspalvelut ja asiantuntijat.

- Verkostoyhteistyö ja asiakaspalveluohjaus ovat toimineet kohtalaisen hyvin aikaisemminkin, mutta nyt nämä vuodenvaihteen muutokset tarkoittavat sitä, että meidän tulee rakentaa konseptia uudelleen.

Uudenmaan ELY-keskuksen tehtävänä on myös tehdä tunnetuksi ja ohjata asiakkaita valtakunnallisiin Team Finland - ja Work in Finland -palveluihin.

Yhtenä uutena palveluna on Vientikunto – Osaamisella maailmalle -hanke. Hankkeella tuetaan uusmaalaisten pk-yritysten kansainvälistymistä. Tavoitteena on kehittää uusmaalaisten pk-yrittäjien, yritysjohdon ja avainhenkilöiden vientiosaamista ja -tietotaitoa, jotta yritykset voivat aloittaa viennin, kasvattaa sen volyymia ja vauhdittaa kansainvälistä kasvuaan. Hanke on Euroopan sosiaalirahaston (ESR+) rahoittama.


Työllisyyttä edistämässä

Uudenmaan ELY-keskuksen tehtäviin kuuluu edelleen työllisyyden edistäminen, mikä uuden lain mukaisesti on pääasiassa tiedon tuottamista ja jakamista. ELY-keskus seuraa Uudenmaan työmarkkinoiden, elinkeinoelämän ja työllisyyden kehittymistä. Se julkaisee edelleen kerran kuukaudessa Uudenmaan työllisyyskatsauksen ja tuottaa kaksi kertaa vuodessa ilmestyvää Alueelliset kehitysnäkymät -raporttia. Lisäksi syksyisin julkaistaan työmarkkinoiden ennakointiin liittyvää työvoimabarometriä. Viimeksi mainittu on ennakointikatsaus, johon tarkasteltavat toimialat valitaan osittain valtakunnallisesti, osittain alueellisesti.

- Ennakoimme myös työvoima- ja osaamistarpeita ja edistämme Uudenmaan työllisyysalueiden keskinäistä yhteistyötä, samoin kuin työllisyysalueiden ja valtion välistä yhteistyötä, Jarkko Tonttila kertoo.

Hänen mukaansa Uudenmaan ELY-keskus on vastuussa työllisyyden edistämisen yhteistyö- ja seurantakeskustelujen järjestämisestä yhdessä työllisyysalueiden kanssa. Valtion puolelta keskusteluun osallistuvat myös KEHA-keskus ja työ- ja elinkeinoministeriö.

- Tämä on yksi muoto meidän ja työllisyysalueiden yhteistyötä. Meidän tarkoituksemme on luoda alueelle verkostot ja säännöllinen vuoropuhelu työllisyyden ja laajemmin elinvoiman edistämiseksi.


Kotoutumisen asialla

Vuodenvaihteessa uusiutui työvoimapalvelulainsäädännön lisäksi myös kotoutumisen edistämisen lainsäädäntö. Molemmissa muutoksen perussuunta oli sama eli kuntien roolia vahvistava. Kotoutumisen edistämisen lainsäädännössä muutokset olivat pienempiä, ja osittain lainsäädännöt menevät lomittain. ELY-keskus vastaa kuitenkin jatkossakin kotoutumisen alueellisesta kehittämisestä, yhteistyöstä ja yhteensovittamisesta ja vuoden alusta lähtien myös asettautumisen osalta.
 
Yksi kotoutumisen edistämisen keskeinen työväline on kotoutumiskoulutus, joka on työvoimapalvelujen lainsäädännössä säännelty kokonaisuus. TE-palvelujen myötä kotoutumiskoulutus siirtyi valtiolta työllisyysalueille.

- Toisena uutena tehtävänä kotoutumisen edistämisessä meillä on työvoiman ulkopuolisten kotoutujien ja asiakkaiden palvelujen saatavuuden, laadun ja vaikuttavuuden valvonta. Se tarkoittaa tiedon kokoamista siitä, miten Uudenmaan kunnat järjestävät palveluja työvoiman ulkopuolella oleville kotoutuville asiakkaille. Samalla mietimme, miten voisimme yhdessä kehittää ja viedä tätä eteenpäin Uudenmaan kuntien kanssa, Jarkko Tonttila kertoo.

Tonttilan mukaan kotoutumisen edistämisen kokonaisuudessa viranomaisrooleja on paljon: ELY-keskusten lisäksi työllisyysalueet, kunnat ja hyvinvointialueet. Se vaati verkostomaista yhteistyötä ja vuoropuhelua. Koska kotoutumisen edistämisessä viranomaisroolit ovat muuttuneet, on tarve luoda yhteistyösuhteita uudestaan.

Teksti: Satu Niemelä
Kuva uutiskirjeen etusivulla: Aino Hela, kuva ylhäällä: Memmi Ojantola

Takaisin uutiskirjeeseen