Mikä ihmeen luontojalanjälki?
Ruokavalintojen vaikutusta luonnon monimuotoisuuteen voidaan mitata luontojalanjäljen avulla. Hiilijalanjälki, eli tuotteen aiheuttama ilmastokuorma, on ihmisille jo tuttu juttu. Luontojalanjäljessä huomioidaan ilmastovaikutusten lisäksi myös maankäyttöä ja esimerkiksi vesistöjen rehevöitymistä.
– Jos metsää kaadetaan pelloksi, se yleensä vähentää luonnon monimuotoisuutta, mutta paljon on merkitystä myös sillä, miten peltoja viljellään. Esimeriksi luomutuotanto ei ole luonnon monimuotoisuudelle ollenkaan niin suuri uhka kuin tavanomainen viljely. Ja niittylihan tuottaminen saattaa jopa parantaa luonnon monimuotoisuutta, Tuomasjukka selittää.
Villikalan syöminen taas on oiva keino taistelussa vesistöjen rehevöitymistä vastaan. Ja kalaahan Varsinais-Suomessa riittää.
– Kalastaminen poistaa tehokkaasti ravinteita vesistöistä ja sitä kautta vähentää rehevöitymistä ja parantaa luonnon monimuotoisuutta. Eivätkä Varsinais-Suomen kalakannatkaan vaarannu kalastuksesta – lohta lukuun ottamatta, Tuomasjukka sanoo.
Suurennuslasin alla hotelliaamiaiset
LUMO-hankkeessa toteutetaan luontojalanjälkilaskentaa, jonka pohjalta kehitetään matkailun ruokatoimijoille oma hankintakriteeristö. Kriteeristö korostaa raaka-ainevalintojen ja tuotantotapojen vaikutuksia luonnon monimuotoisuuteen.
Ensimmäiseksi tartutaan hotelliaamiaisten luontojalanjälkeen. Hankkeessa on haastateltu Varsinais-Suomen hotelleja ja selvitetty, millaiset aamiaiset ovat asiakkaille kaikkein mieluisimpia. Haastatteluaineiston perusteella määritellään maittavat tyyppilautaset matkailijoille, työmatkalaisille ja rakennusalan työntekijöille. Sitten Lappeenrannan–Lahden teknillinen yliopisto laskee tyyppilautasten luontojalanjäljen.
– Kun laskenta valmistuu, me hankkeessa alamme miettiä eri ruuille luontoystävällisempiä vaihtoehtoja. Ei ehkä ole realistista ajatella, että prinssinakit jäisivät pois hotelliaamiaisilta, mutta voimme laskea, mikä vaikutus sillä olisi, jos nakit olisivatkin possun sijaan vaikka broilerista.
Villiruoka, esimerkiksi villiyrtit, sienet ja marjat ovat todella tehokas keino vaikuttaa ruokalautasen luontojalanjälkeen.
– Kaikki sellainen ruoka, joka kasvaa luonnossa itsekseen, on luontojalanjäljen näkökulmasta hyvää, kunhan poiminta tapahtuu täällä olevien ihmisten voimin. Jos marjojen poimijat lennätetään jostain muualta, luontojalanjälkeen pitää laskea mukaan myös lentomatkojen vaikutukset, Tuomasjukka muistuttaa.