Jonkun toimipisteen uutiskirje 9.5.2025
Jaa: 

Nuoret ja päättäjät kohtasivat Lahdessa ja Hämeenlinnassa

Hämeen ELY-keskus järjesti nuorten ja päättäjien dialogit Lahdessa 11.4.2025 ja Hämeenlinnassa 23.4.2025. Dialogit ovat osa Etelä-Suomen etnisten suhteiden neuvottelukunnan (ETNO) toimintaa. Etnon päätarkoitus on mahdollistaa vuoropuhelu eli säännöllinen yhteistyö ja parempi ymmärrys eri väestöryhmien kesken. ELY-keskukset asettavat neljäksi vuodeksi kerrallaan alueelliset Etnisten suhteiden neuvottelukunnat. Oikeusministeriö koordinoi ETNOjen toimintaa valtakunnallisella tasolla. 

Hyvien väestösuhteiden edistäminen kuuluu ELY-keskuksien lakisääteisiin tehtäviin

Dialogien tavoitteena oli yhdessä syventää ymmärrystä nuorten kohtaamasta rasismista, häirinnästä ja syrjinnästä ja kannustaa päättäjiä tarttumaan toimeen alueellisesti. Tilaisuuksiin kutsuttiin paikallisia nuoria ja paikallistason päättäjiä. 

Lahdessa päättäjäosallistujia olivat Lahden kaupunginjohtaja, Päijät-Hämeen liiton maakuntajohtaja, Hämeen ELY-keskuksen E-vastuualueen johtaja ja International House Lahden johtaja. Hämeenlinnassa päättäjäosallistujia olivat Hämeenlinnan kaupunginjohtaja, perusopetusjohtaja, sivistys- ja hyvinvointijohtaja, liikunta- ja hyvinvointipäällikkö sekä Ammattiopisto Tavastian rehtori. 

Keskeiseksi ilmiöksi Hämeen nuorten ja päättäjien dialogeissa nousi nuorten yhteinen kokemus yksin selviämisestä ja suojakuoren rakentamisesta. Päättäjät olivat yksimielisiä siitä, että rasismista tulee keskustella ja ilmiöön täytyy puuttua. 

Kokemuksia rasismista ja syrjinnästä

”Rasismi muuttuu normaaliksi, ja se ei tunnu enää missään. On ihmeellistä, että rasismi on edelleen 2025 ajankohtaista”.

”Rasismi tekee olon pahaksi ja voi johtaa väkivaltaan, jos ei ole sanoja, joilla ilmasta itseään. Seuraukset voivat olla pitkäkestoisia ihmiselle”.

Nuorten mukaan aikuiset eivät tunnistaneet rasismia tai puuttuneet rasistiseen käytökseen. Rasismin ilmenemisen erityiseksi paikaksi mainittiin sosiaalinen media. Rakenteellista ja piilorasismia ilmenee yleisesti ja sen tunnistaminen on vaikeaa. 

Käynnistettävät toimet rasismin, syrjinnän ja häirinnän vastaiseen työhön

Tilaisuuksien loppupuoli käytettiin konkreettisten toimenpiteiden työstämiseen. Keskustelujen pohjalta kuntien päättäjät sitoutuvat toteuttamaan toimenpiteitä rasismin torjumiseksi. Työskentely oli tehokasta, sillä dialogien synnyttämä yhteinen ymmärrys mahdollisti toimenpiteiden suunnittelun ja seuraavien askelien sekä vastuutahojen kartoittamisen. 

Suunnitellut toimenpiteet olivat eri tasoisia:

  • kiertävä ja toistuva keskustelutilaisuus kaikille nuorille rasismista
  • rasismista vapaat tilat
  • puuttumisen työkalu urheiluseuroille ja kouluille
  • uusien valtuutettujen koulutus
  • syrjinnän vastainen sponsorointimalli
  • rasisminvastainen tiedotuskampanja
  • rasisminvastaisen toiminnan vieminen kaupungin strategiaan
  • koulujen henkilökunnan perehdytys
  • kulttuuripäivät
  • kysely rasismin ilmenemisestä
  • rasisminvastaiset projektit kouluissa, joissa on ollut haasteita. 

Alueellinen ETNO seuraa toimenpiteiden toteutumista. Hämeen tilaisuudet fasilitoi ja raportin toteuttaa DialogiAkatemia. Raportit menevät myös Oikeusministeriölle tiedoksi. Hämeen ELY-keskus kiittää yhteistyökumppaneitaan ja kaikkia dialogeihin osallistuneita. 

=> Lisää tietoa: Etnisten suhteiden neuvottelukunta Etno (oikeusministerio.fi)
=> Tutustu myös julkaisuun ”Kukaan ei synny vihaamaan”: Nuorten dialogit rasismista ja syrjinnästä (julkaisut.valtioneuvosto.fi)

Lisätietoja

Outi Grossett
Maahanmuuttoasiain suunnittelija, Hämeen ELY-keskus
0295 025 126, [email protected]

Jani Haatanen
Maahanmuuttoasian suunnittelija, Hämeen ELY-keskus
0295 025 177, [email protected]

Jonkun toimipisteen uutiskirje 9.5.2025