– Etäkoulutukset ovat myös tätä päivää ja tarjoavat hyvän mahdollisuuden osallistua paikkariippumattomasti koulutukseen. Läsnä- ja etätoteutukset täydentävät toisiaan hyvin. Lisäksi mahdollista on katsoa vielä koulutustallennekin itselleen sopivana ajankohtana eli vaihtoehtoja on aika monia, Poutiainen sanoo.
Tukikoulutusten ydintavoite on varmistaa, että tukia osataan hakea oikeaan aikaan ja oikein tiedoin – ja näin turvata maatalouden toimintaedellytyksiä.
– Tätä kautta edistämme omalta osaltamme kotimaista ruoantuotantoa ja huoltovarmuutta. Eli että meillä on jatkossakin puhdasta ja laadukasta vastuullisesti tuotettua ruokaa lautasilla, Poutiainen kiteyttää.
Satoja osallistujia – uutta ja tuttua asiaa
Yhteensä kevään tukikoulutukset keräsivät satoja osallistujia Hämeen alueen koulutuksiin. Selvästi eniten osallistujia paikalla oli Janakkalan Kiipulassa, mutta esimerkiksi myös Teams-koulutus keräsi hyvän joukon osallistujia.
– Yleisesti ehkä yleisömäärissä näkyi hiukan, että rahoituskautta eletään jo kolmatta vuotta. Asiat alkavat olla jo aika tuttuja, vaikka toki uuttakin on. Juuri näihin muutoksiin pyrimme koulutuksissa keskittymään ja sitä kautta auttamaan tukihakuprosessissa, maaseutuasiantuntija Riikka Gustafsson Someron maaseutuyksiköstä pohtii.
Viljelijäkoulutuksia olivat järjestämässä yhdessä Hämeen ELY-keskus ja alueen kuntien yhteistoiminta-alueet eli Someron yhteistoiminta-alue, Loimaan maaseutupalvelut, Päijät-Hämeen maaseutuhallinto, Orimattilan kaupungin yhteistoiminta-alue ja Maaseutupalveluyksikkö Häme.
– Järjestelyt sujuivat kokonaisuudessaan hyvässä yhteistoiminta-alueiden ja ELY-keskuksen välisessä yhteistyössä, Gustafsson ja Poutiainen sanovat.
Teams-toteutuksella järjestetyssä tukikoulutuksessa tarjottiin tänä vuonna tietoa myös viljelijälle hyödyllisiin ja tärkeisiin ilmastotoimiin liittyen ELY-keskusten valtakunnallisen ilmastoyksikön pitämän puheenvuoron merkeissä. Uutta aikaisempaan oli tänä keväänä myös Hämeen yhdessä Pirkanmaan ja Keski-Suomen ELY-keskusten kanssa järjestämä luomu- ja ympäristösopimuksiin keskittyvä täsmäkoulutus alueiden välisenä yhteistyönä. Lisäksi tänä vuonna paikalla Hämeen läsnäkoulutuksissa oli myös vierailevia tahoja, kuten paikallisia maaseudun kehittämisyhdistyksiä eli Leader-ryhmiä, KIPSI-hanke sekä MTK Hämeen MegaBoosti-hanke, joka keskittyy maatilojen omistajanvaihdoksiin ja on saanut maaseuturahoitusta Hämeen ELY-keskuksen kautta.
– Toimintaa on hyvä kehittää jatkuvasti ja kokeilla myös uutta rohkeasti, Poutiainen päättää.
Lisätietoja
Juha Poutiainen, valvontapäällikkö, Hämeen ELY-keskus
[email protected], 0295 025 088
Pääkuva: ELY-keskuksen ja kuntien yhdessä järjestämiä tukikoulutuksia pidettiin tänä vuonna kolmessa paikassa paikan päällä. Lisäksi viljelijäkoulutusta tarjottiin Teams-toteutuksella. Kuva on Tammelan tukikoulutuksesta Valkeaniemen Pirtiltä.