Koulutustausta?
Olen koulutukseltani maa- ja metsätaloustieteiden maisteri (MMM) ympäristötaloustieteen linjalta Helsingin yliopiston Viikin kampukselta ja lisäksi minulla on AMK-tradenomin koulutus.
Aiempi työhistoriasi?
Viimeksi työskentelin Helsingin yliopistolla tekemässä ympäristötaloustieteellistä tutkimusta maatalouden viljelykiertoihin liittyen osana Nappaa hiilestä kiinni -hankekokonaisuutta. Tutkin, voisiko viljelyä monipuolistamalla olla mahdollista parantaa peltoviljelyn hehtaarikohtaista voittoa ja samanaikaisesti keventää sen ilmastovaikutuksia, kun otetaan huomioon nykyiset kannustimet ja hinnat (tarkastelun mukaan voi). Olen myös työskennellyt MTK:n ympäristöryhmässä viestintä- ja asiantuntijatehtävissä. Sieltä mieleenpainuvimpina kokemuksina oli edistää Maatalouden ilmastotiekartan julkaisua ja päästä sen jälkeen tutustumaan edunvalvonnan hektiseen ja monipuoliseen kenttään. Olen tradenomitaustani myötä työskennellyt myös projektinhallinnan parissa luovan suunnittelun toimistoissa.
Nykyiset tehtävät ELY-keskuksessa?
Toimin ympäristöasiantuntijana ympäristöministeriön hallinnoimassa valtakunnallisessa tehtävässä. Edistän maa- ja metsätalouden valuma-aluelähtöisen vesienhallinnan valtavirtaistamista Suomessa ja erityisesti Vesiensuojelun tehostamisohjelmassa ja Ahti-ohjelmassa käynnistettyjen hankkeiden tuotoksien kautta. Aihe on hyvin ajankohtainen, koska valuma-aluelähtöisyys on tunnistettu tehokkaimpana lähtökohtana kohdistaa maa- ja metsätalouden vesiensuojelutoimenpiteitä, mutta sitä on alettu soveltaa laajemmin käytäntöön vasta viime vuosina. Roolissani toimin mahdollistajana muun muassa sille, että paikallistason hanketoimijat saavat viestinsä toimintaympäristön kehittämiseksi päätöksentekijöille ja toisinpäin. Työtehtäviini kuuluvat yhteistyö- ja vuorovaikutusmahdollisuuksien parantaminen, hankekokonaisuuteen liittyvän viestinnän tekeminen ja kokonaisloppuraportin kirjoittaminen päätöksenteon tueksi. Työrooliani vastaavia ministeriöiden hallinnoimia maa- ja metsätalouden vesienhallinnan erikoistumistehtäviä on yhteensä kuusi, ja olemme kokoontuneet tuolla porukalla suunnilleen joka viikko. Muut asiantuntijat sijoittuvat Varsinais-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksiin.
Mistä erityisesti pidät työssäsi? Entä mitä haasteita työssäsi on?
Parasta on, että pääsen tekemään arvojeni mukaista työtä ympäristönsuojelun edistämisen parissa, ja että minulla on roolini kautta mahdollisuuksia vaikuttaa teeman edistymiseen Suomessa. On kiva päästä jatkuvasti opettelemaan lisää substanssia ja asioita julkisen sektorin toimintaympäristöstä, ideoimaan esimerkiksi tulevia hankkeita ja tekemään aiheen tiimoilta ongelmanratkaisua. Minusta on myös mielenkiintoista päästä tekemään työtä sekä kansallisella että paikallisella tasolla, ja luoda sitä kautta kokonaiskuvaa ja tunnistaa erilaisia pullonkauloja esimerkiksi kannustimiin liittyen. On myös ollut kiinnostavaa seurata, kun erilaiset toimijat esimerkiksi maaseudulta ja kaupungeista, tekevät yhteistyötä ja löytävät yhteisiä tapoja toimia.
Aihe on haastava, sillä siihen liittyy valtava määrä erilaisia toimijoita, ja koska metsiin ja peltoihin liittyvän kuivatuskeskeisen ajattelutavan muutos ja vesienhallinnan toimenpiteiden edistäminen osaksi tavanomaisia maa- ja metsätalouden käytäntöjä vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä. Lisäksi kannustimet maa- ja metsätalouden vesiensuojelun toimenpiteisiin eivät vielä toistaiseksi ole johtaneet näkyvästi vesien tilan kohentumiseen, mikä voi vaikeuttaa sitä, että päättäjät olisivat myös tulevaisuudessa motivoituneita lisäämään tärkeitä panoksia sektorien vesiensuojeluun. Toisaalta, kun muiden sektorien pistekuormitus on saatu vähenemään, on maa- ja metsätaloudella mahdollisuus tehdä muutoksia, joilla vesistöympäristöjen tila voisi näkyvästi parantua. Yhtenä työn keskeisenä haasteena on siis auttaa tunnistamaan hankekokonaisuudesta sellaisia perusteltuja ratkaisuja, joita jalkauttamalla vesiensuojelua voitaisiin kestävästi edistää.
Mitä työn vastapainona?
Työn vastapainona urheilen, ulkoilen, osallistun vapaaehtoistoimintaan ja tykkään tehdä luovia juttuja. Pelaan esimerkiksi korista ja kuuntelen paljon musiikkia. Aloitin myös soutuharrastuksen, ja nyt innolla odotan, että menemme vesille harjoittelemaan. Lisäksi teen vapaaehtoistöitä Eurajoen vesiensuojeluyhdistyksessä ja Suomen Majakkaseuran talkoissa. Vietän myös paljon aikaa läheisten kanssa.