Strategiahankkeen tiimi toivottaa kaikille oikein mukavaa ja rentouttavaa kesää!

6/2025

Vaikuta Lapin ilmasto- ja energiastrategiaan!

Kuva: Sonja Sistonen

Kuinka päästöjä vähennetään Lapissa? Miten ilmastomuutos vaikuttaa elinkeinoihimme? Miten onnistumme energiamurroksessa? Nyt voit vaikuttaa näihin asioihin ottamalla kantaa Lapin ilmasto- ja energiastrategian luonnokseen! 

Lapin liiton ja Lapin ELY-keskuksen valmisteleman uuden Lapin ilmasto- ja energiastrategian luonnos on nyt lausuttavana otakantaa.fi -palvelussa. Strategialuonnos koostuu alueellisesta ilmastonmuutoksen hillintäsuunnitelmasta, ilmastonmuutokseen sopeutumissuunnitelmasta, energiastrategiasta sekä viestintä- ja osallisuussuunnitelmasta. Lisäksi suunnitelmia tarkastellaan läpileikkaavasti oikeudenmukaisuuden näkökulmasta.  

Ilmasto- ja energiastrategian tavoitteena on toimeenpanna alueellisia ja kansallisia ilmastotavoitteita Lapin alueella. Strategiassa on pyritty konkretisoimaan tavoitteet selkeiksi ja vaikuttaviksi aluetason toimenpiteiksi, joilla tuetaan ilmastotyötä kokonaisuutena Lapissa. Lappi pyrkii kansallisen tavoitteen mukaisesti hiilineutraaliuteen vuoteen 2035 mennessä sekä tavoittelee Hinku-maakuntastatusta, jonka mukaan alueen päästöjä tulee vähentää 80 % vuoteen 2030 mennessä vuoden 2005 tasosta.  

Energiastrategia sisältää periaatteet energia-alan kehittämiselle Lapissa ja tukee alueellisia päästövähennystoimia. Lapin energiastrategian tavoitteena on edistää vuoropuhelua ja onnistua reilussa energiasiirtymässä. Ilmastonmuutoksen vaikutuksiin sopeutuminen vaatii pitkäjänteistä toimintaa, jota käsitellään laajasti strategian sopeutumissuunnitelmassa. Myös ilmastonmuutoksen riskejä ja vaikutuksia Lapille on arvioitu suunnitelmassa. Lopuksi ilmastoviestinnän ja osallisuuden suunnitelmassa kehitetään Lapin ilmastoviestintää ja osallistamisen tapoja tukien reilua siirtymää. 

Strategian tarkoituksena on tuoda esiin alueen toimijoiden rooleja ilmastotyössä ja antaa eväitä yhteistyölle tulevaisuudessa. Strategian laatimiseen on osallistunut laaja joukko sidosryhmiä, jotka ovat tuoneet asiantuntijuutta strategian eri osioihin työryhmissä sekä työpajoissa, joita on järjestetty keväällä 2025 Lapin jokaisessa seutukunnassa.  

Pyydämme Lapin toimijoita ja asukkaita mukaan strategian viimeistelyyn antamalla lausunnot luonnosvaiheessa olevasta strategiasta otakantaa.fi -palvelussa. Lausuntoja voi jättää 13.6.-14.9.2025 aikana. Strategia käsitellään maakuntahallituksessa syksyllä 2025.  

Lapin ilmasto- ja energiastrategiaa on laadittu samannimisessä EAKR-rahoitteisessa ryhmähankkeessa (R-01429). Hanke on Euroopan Unionin osarahoittama.  

Pääset kommentoimaan strategiaa tästä
Lapin ilmasto- ja energiastrategia – Otakantaa.fi

 

Vaikuttava ilmastonmuutokseen sopeutuminen edellyttää monialaista yhteistyötä

Rovaniemellä 14.-15.5.2025 järjestetyssä NOCCA-konferenssissa kokoontui yhteen laaja joukko pohjoismaisia sopeutumisen asiantuntijoita jakamaan uusinta tutkimustietoa ja esimerkkejä ilmastonmuutokseen sopeutumisesta. Lukuisat puheenvuorot ja keskustelut vahvistivat ajatusta siitä, että ilmastonmuutokseen sopeutuminen ja riskeihin varautuminen edellyttää monialaista ja verkostomaista yhteistyötä. Käy tutustumassa tapahtuman yhteenvetoon täällä: Pohjoismaisessa ilmastonmuutokseen sopeutumiskonferenssissa korostui tarve ilmastoriskien monipuoliselle tarkastelulle - Maa- ja metsätalousministeriö

Lapin ilmasto- ja energiastrategia-hankkeen tiimi osallistui konferenssin posterinäyttelyyn esittelemällä alueellista sopeutumissuunnitelmatyötä. Tuimme myös ELY-keskuksen Valtakunnallista ilmastoyksikköä tapahtuman ekskursioiden suunnittelussa ja toteutuksessa. Kiitos siis vielä hanketiimimme puolesta kaikille posterillamme vierailleille, tapahtuman järjestäjille ja erityisesti ekskursioiden järjestämiseen osallistuneille paikallisille toimijoille!  

Sopeutumiskävelyllä Rovaniemellä tutustuttiin yhteisölliseen kaupunkiviljelmään, tulvasuojausrakenteisiin ja merkittävällä tulvariskialueella sijaitsevaan Arktiseen puutarhaan.

Ilmastonmuutos on Arktisen alueen merkittävin uhka

Levillä 26.-27.6.2025 järjestetyssä EU:n Arktisessa foorumissa pureuduttiin Arktisen alueen turvallisuutta, saavutettavuutta ja kestävää kehitystä koskeviin kysymyksiin. Keskeinen viesti oli, että vaikka viime vuosina geopolitiikan merkitys Arktisella alueella on kasvanut, on ilmastonmuutoksen eteneminen ainoa varma asia, joka muuttaa arktista voimakkaasti tulevina vuosina. Arktisen alueen suurlähettiläs Petteri Vuorimäki totesi omassa puheenvuorossaan, että vaikka esimerkiksi Suomen Suomen BKT:stä 5 % kiinnitetään puolustusmenoihin se ei saa tarkoittaa, että huomiosta 100 % kiinnitetään puolustukseen. 

Tärkeä teema foorumissa olivat arktisten alkuperäiskansojen ja nuorten dialogit. Vihreä siirtymä on tehtävä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi mutta sitä ei voida toteuttaa alkuperäiskansojen kulttuurin tai paikallisyhteisöjen elinvoiman kustannuksella. Lähes neljästäkymmenestä arktisen alueen nuoresta koostuva Arctic Youth Dialogue -kohortti tuotti päivien aikana yhteiset politiikkasuositukset, jotka koskivat kestäviin kulutustottumuksiin ohjaamista, kestävän yrittäjyyden ja innovaatioiden edistämistä, arktisen alueen saavutettavuutta sekä teollisuuden kehittämistä huomioiden arktiset ekosysteemit ja yhteisöt. Nuorten politiikkasuosituksiin voi ja kannattaa perehtyä täällä: 2025 AYD Policy Recommendation

Esittelimme Lapin ilmasto- ja energiastrategiatyötä kansainväliselle osallistujajoukolle tapahtuman messualueella. Foorumin aiheet kytkeytyivät vahvasti alueellisen strategiatyön keskeisiin kysymyksiin, ja oli hienoa saada vietyä viestiä Lapin ilmastotyön erityispiirteistä myös EU-tason pöytiin! Tapahtuman painaville aiheille ja keskusteluille kesäisen Levin rauhallinen ympäristö ja vaikuttava luonto loivat tarvittavaa kontrastia. Saamme Lapissa olla ylpeitä, että meillä on mahdollista järjestää tämän tasoisia tapahtumia näin ainutlaatuisissa puitteissa.

Kiitokset järjestäjille kovasta ponnistuksesta! Toivottavasti Lapista on hyvä edustus myös Brysselissä järjestettävässä vuoden 2026 Arktisessa foorumissa. 

Strategiahankkeen tiimi toivottaa kaikille oikein mukavaa ja rentouttavaa kesää!

Yhteystiedot ja loma-ajat

Juuso Puurula 
Projektipäällikkö/ilmastoasiantuntija
[email protected]
Lomalla 14.7.-17.8.2025

Sanna-Mari Suopajärvi 
projektikoordinaattori/ilmastoasiantuntija
[email protected]
Lomalla 7.7.-27.7.2025

Hanna-Leena Pesonen 
kestävän kehityksen asiantuntija
[email protected]
Lomalla 20.6.-3.8.2025

Veera Ylipieti 
ilmasto- ja energia-asiantuntija
[email protected]
Lomalla 14.7.-10.8.2025