Kom ihåg, att föregående programperioden är på väg att avslutas Den föregående programperioden 2014–2022 är på väg att avslutas. Tidsfrister för jordbruksinvesteringar i programperioden 2014–2022: Om ni har beviljats investeringsstöd för jordbruket före 1.1.2023, kontrollera tidsfristerna för genomförande av åtgärderna i projekten. Genomförandetiden är i allmänhet två år efter ett positivt beslut. På grund av programperiodens slut kan man bevilja en förlängning av investeringen till högst 30.6.2025, då ska investeringen vara klar. Ansökan om utbetalning av investeringsstödets sista post ska göras senast två månader från det att tiden för genomförande av åtgärden har löpt ut. Det betyder att för projekt vars tiden för genomförande slutar 30.6.2025 ska betalningsansökan lämnas in senast 30.8.2025. Ansök vid behov om förlängning eller, om projektet är färdigt, kom ihåg att ansöka om utbetalning. Såvida projektet inte förverkligas, meddela också det till NTM-centralen. Det rekommenderas att ansökan om förlängning eller utbetalning lämnas in i e-tjänsten Hyrrä.
Dela: 
Bild: Landsbygdsnätverket

LandsbygdsAktuellt 4/2025

Programperioden avslutas – kontrollera tidsfristerna för genomförande av åtgärderna i projekten

Kom ihåg, att föregående programperioden är på väg att avslutas

Den föregående programperioden 2014–2022 är på väg att avslutas.
Tidsfrister för jordbruksinvesteringar i programperioden 2014–2022:

Om ni har beviljats investeringsstöd för jordbruket före 1.1.2023, kontrollera tidsfristerna för genomförande av åtgärderna i projekten. Genomförandetiden är i allmänhet två år efter ett positivt beslut.

På grund av programperiodens slut kan man bevilja en förlängning av investeringen till högst 30.6.2025, då ska investeringen vara klar.

Ansökan om utbetalning av investeringsstödets sista post ska göras senast två månader från det att tiden för genomförande av åtgärden har löpt ut.
Det betyder att för projekt vars tiden för genomförande slutar 30.6.2025 ska betalningsansökan lämnas in senast 30.8.2025.

Ansök vid behov om förlängning eller, om projektet är färdigt, kom ihåg att ansöka om utbetalning.
Såvida projektet inte förverkligas, meddela också det till NTM-centralen.
Det rekommenderas att ansökan om förlängning eller utbetalning lämnas in i e-tjänsten Hyrrä.

Ta kontakt med stödhandläggaren om ni har frågor

Om ni har frågor om utbetalning, ta kontakt:

Betalningsuppehåll i Livsmedelsverkets system 15.7 – 8.8.2025

Under betalningsuppehållet handlägger inte Livsmedelsverket betalningar i systemet. Betalningsuppehållet hindrar inte att man registrerar betalningsansökningar i Hyrrä.

Vi rekommenderar att aktuella betalningsansökningar returneras via Hyrrä under juni månad. Vi ber om så kompletta ansökningar som möjligt, detta underlättar och påskyndar handläggningen.

Kontaktuppgifter:

[email protected]

tel. 0295 028 500 (växel)

 

Förskott på växthusstöd utbetalas från och med 25.4.2025

Förskottet på växthusstödet för 2025 utbetalas från och med den 25 april. Livsmedelsverket betalar ut cirka 22 miljoner euro. vilket motsvarar 90 procent av det totala stödbeloppet. Resten (10 %) betalas i oktober 2025.

 

Stödinfo för jordbrukare 25.3.2025

Inspelningen av stödinfo för jordbrukare samt material från tillfället har nu publicerats på Österbottens regionala sidor i landsbydg.fi. 

 

På samma stället finns även inspelningen och material av ekostödutbildning som var 10.4.2025.

 

Material, Österbotten (landsbygd.fi)

 

Aktuellt om miljöavtal

Inspelningen och presentationsmaterialet från årets miljöavtalswebbinarium 15.4.2025 finns nu publicerad på landsbygd.fi

Material, Österbotten (landsbygd.fi)

Observera i stödansökan:

  • Anmäl rätt växtkod för avtalsarealen: Endera "miljöavtalsareal, permanent vall" om arealen uppfyller kraven för permanent vall eller "miljöavtalsareal, trädbevuxen eller övrig areal" om arealen är trädbevuxen.

  • Tilläggsarealer kan sökas som nya basskiften, inte genom att öka gränserna på ett befintligt skifte. Bilagor kan lämnas in elektroniskt via Viputjänsten tillsammans med ansökan.

  • Du kan ansöka om ettåriga åtgärder för skiften: röjning, stängsling och rovdjursstängsling.

  • Om värdeklassen för avtalsarealen har höjts, kan du ansöka om en ändring av värdeklassen genom skriftlig ansökan till NTM-centralen under perioden för stödansökan, senast 17.6.2025.

  • Om du vill ta bort skiftet från avtalet, avbryta stöd för skiftet eller anmäla med växtkoden "icke-odlad/övrig areal inom ekoövervakning" eller "naturbeten och ängar". Vid granskning blir möjligheten att ändra uppgifterna om gården låsta.

Betesperioden börjar snart och det är särskilt viktigt att starta betesperioden tidigt på vassbestånds områden. Mer information om djur på bete och välbefinnande kan du hitta i Livsmedelsverkets webbinarieserie.

 

Aktuellt för djurproducent

Försäljning och köp av djur gårdar emellan

Vid försäljning och köp av djur gårdar emellan skall det uppgöras ett köpeavta. I avtalet skall framgå djurets eu-signum, säljarens gårdssignum, köparens gårdssignum och datum när djuret flyttas från gården, samt både säljarens och köparens underskrifter.

Går också att skriva på ett vanligt papper bara ovan nämnda uppgifter framkommer.

Dessa köpebrev är av betydelse i övervakning när det framkommer oklarheter när djuret har flyttat från ett ställe till ett annat.

 

Kom-ihåg-lista för djurproducenter

Djurproducent! Kom ihåg att det finns några saker att beakta vid slakt och avlivning av djur på gården. Har dina grisar tillräckligt med stimulansmaterial? I artikeln (länken nedanför) har vi samlat en kom-ihåg-lista kring dessa teman.

Kom-ihåg-lista för djurproducenter (landsbygd.fi)

 

Ansökan om åkerstöd 2025

 

Skiftesuppgifterna har öppnats i Vipu-tjänsten. Du kan kontrollera och vid behov korrigera skiftesgränserna samt registrera jordbruksskiftesuppgifter. Vipu-rådgivarens kontroller öppnas för när det blir möjligt att returnera ansökan i början av maj. Ifjol flygfotograferades en stor del av Österbottens NTM-centrals område så det är skäl att kontrollera skiftesgränserna.

Kom ihåg att reagera på de utredningsbegäranden som kommit till Vipu-mobilen. Ett meddelande om en ny utredningsbegäran skickas med textmeddelande en gång åt odlaren i första hand. Efter detta skickas inga påminnelser om begärandena utan de syns i Vipu-mobilen. Läs vad det är som ska bekräftas med utredningsbegäran innan du svarar. Svara genom att skicka ett svar med foto eller vid behov korrigera uppgifterna i höstanmälan i Vipu-tjänsten senast 13.5.

Kom även ihåg att senast 30.4 utföra miljöersättningens skolning om du valt den åtgärden. Vem som helst av gårdens delaktiga kan utföra skolningen.

LandsbygdsAktuellt (Österbotten & Mellersta Österbotten) 25.4.2025