Uutiskirje 27.3.2025

Jaa: 

 

Ilmastotoimet on saatava maanomistajien ulottuville

Maankäyttösektorin ilmastotyön tulokset tehdään metsissä, pelloilla sekä entisillä ja nykyisillä soilla. Konkreettisia hiilidioksidiekvivalentteja tuottavat ratkaisut tekee maanomistaja. Tutkimuksella ja kehittämistyöllä saatu ymmärrys ja löydetyt mahdollisuudet vaikuttavat maanomistajan valintojen kautta. 

Viime vuonna päättyneen Hiilestä kiinni -rahoituksen vaikuttavuus punnitaan lopulta siinä, kuinka maanomistajat löytävät omaan tilanteeseensa sopivia ilmastotoimia. Tai toisesta suunnasta tarkastellen: Kuinka tutkimuksen ja kehitystyön tulokset saadaan maanomistajalle oikeiksi mahdollisuuksiksi ja valintoja auttavaksi tiedoksi? Kun kyse on eri tavoin kohdistuvista, usein keskenään kilpailevista hyödyistä ja taloudellisista vaikutuksista, valintojen tueksi tarvitaan myös poliittisia ratkaisuja.  

Ilmastotoimet edistyvät maanomistajien päätöksentekoympäristössä. Täällä toimia edistää suuri joukko neuvojia, tutkijoita, kouluttajia, kehittäjiä, yrittäjiä ja muita Hiilestä kiinni -hankkeissa työskennelleitä – eli väljästi ja vapaasti rajautuva Hiilestä kiinni -yhteisö. Keväällä 2025 yhteisössä on keskusteltu erityisesti metsiin, turvemaihin ja osaamiseen liittyvistä teemoista. 

Ilmastoratkaisuja voi jo nyt nähdä Suomen metsissä ja pelloilla. Esimerkkikohteet sekä auttavat valintojaan tekeviä maanomistajia että tukevat koko alan työtä. Kokemukset ja esimerkkitapaukset nostavat maa- ja metsätalouden ilmastokysymyksistä käytävän keskustelun tasoa. Tuoreessa ilmastobarometrissa suurin osa haastatelluista suomalaisista kannattaa maanomistajien ilmastotyön tukemista. Kun pelloilla ja metsissä tehtävät konkreettiset kokeilut saadaan näkyviin, tuki voi kasvaa entistä suuremmaksi. Tämä uutiskirje tuo esiin useita käytännön esimerkkejä.

ELY-keskusten valtakunnallinen ilmastoyksikkö palvelee Hiilestä kiinni -yhteisöä esimerkiksi julkaisemalla tätä uutiskirjettä. Tällä kerralla kokeilimme joitakin asioita toimitusprosessissa ensimmäistä kertaa. Olisi mukavaa, jos antaisit palautetta ja juttuvinkkejä jatkoa varten. 

Harri Hakala 
Hiilestä kiinni -yhteisön koordinaattori
ELY-keskusten valtakunnallinen ilmastoyksikkö
[email protected], +358 50 380 7810 

Todelliset kohteet konkretisoivat ilmastotyötä sen tekijöille ja tukijoille

Maa- ja metsätalousalan ilmastotoimien konkreettinen onnistuminen ratkeaa lopulta siinä paikassa, jossa maanomistaja on niitä toteuttanut. Samoin oppiminen, kehittäminen ja tutkimus onnistuu parhaiten esimerkkikohteiden kautta.

Opetustilat toimivat eri puolilla Suomea ilmastotyön mallipaikkoina. Pro Opetustilat -hanke kokosi vuosina 2023 ja 2024 luonnonvara-alan oppilaitosten maa-, puutarha- ja metsätilojen ilmastotoimet sekä kokeilutoiminnan painopisteet. Opetustilaverkosto muodostaa alustan tutkimukselle, kehitystyölle ja opetukselle.

Maaperän hiilivarastojen hupeneminen on maailmanlaajuinen ongelma. Suomessa erityisesti turvemaat ovat ilmastotavoitteiden saavuttamisen avain. EU:ssa on järjestäydytty hoitamaan tätä ja muita maaperäkysymyksiä erityisen maaperämission kautta. Vuoteen 2030 mennessä EU:n alueelle luodaan 100 alueellisen kehittämisympäristön (living lab) ja hyvien käytäntöjen mallikohteiden (lighthouse) verkosto. 

Climate Farm Demo on Euroopan laajuinen demotilaverkosto. Tiloille on luotu noin viisivuotiset ilmastosuunnitelmat. Suomessa mukana olevilla 24 tilalla on käytössä jo useita ilmastotoimia kuten maan kasvukunnon parantaminen, vesitalouden hallinta ja älytekniikan hyödyntäminen. 

Lue lisää:

Viljelijät päättävät turvepeltojen käytöstä

Turvepeltojen viljely tuottaa ruokaa ihmisille ja eläimille. Viljelijät pyrkivät saamaan työnsä ja yrityksensä kannattamaan. Turvepeltojen päästöjä vesistöihin ja ilmaan halutaan vähentää. Samoihin peltoihin kohdistuu monenlaisia tavoitteita — osa viljelijältä, osa yhteiskunnalta.  

EU:n ennallistamisasetus velvoittaa Suomea turvepeltojen käytön muutoksiin erityisesti luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi. Puolet turvepelloista pitää ennallistaa vuoteen 2050 mennessä. Ennallistaminen voi tarkoittaa monia erilaisia muutoksia, kuten luomutuotannon ja suojakaistojen lisäämistä, pysyvää nurmea ja pitkäaikaisia kesantoja sekä vettämistä. 

Viljelijä tarvitsee peltolohkojensa, tilakokonaisuutensa ja tavoitteidensa kannalta relevanttia ja konkreettista tietoa valintojensa tueksi. Myös maataloutta tukevien ja ohjaavien yhteiskunnan päätösten pohjaksi tarvitaan tietoa turvepeltojen eri käyttömahdollisuuksista. 

Turvepeltojen käyttö on avainasemassa maatalouden kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisessä. Luken 2024 julkaiseman turvepeltojen käytön tiekartan toteutukseen tarvitaan vielä runsaasti mahdollisuuksia ja toimenpiteitä.  

Kuinka turvemaiden viljelijät ja metsänomistajat saadaan valitsemaan ilmastoystävällisiä ratkaisuja?

TUIMA-hanke tutki ja kokeili niin sanottujen tuuppausten (engl. nudge) toimivuutta turvemaiden ilmastotoimien edistämisessä. 

Tuuppaus on tapa tarjota vaihtoehtoja päätöksentekoon ja perustuu käyttäytymistieteelliseen ymmärrykseen. Tiettyjä valintoja edistetään tekemällä niistä helpompia, ajankohtaisempia ja houkuttelevampia. Ihmisiä voidaan tuupata tiettyyn suuntaan rajoittamatta heidän valinnanvapauttaan. 

Ilmastotoimien sovittaminen metsänomistajien ja viljelijöiden valintatilanteisiin vaatii tämän ryhmän tuntemusta. Maanomistajille ei voi tuuppauksilla tuputtaa heille epäedullisia ratkaisuja. Maanomistajat voivat tarttua ilmastotoimiin silloin, kun ne näyttäytyvät heidän omasta näkökulmastaan relevantteina vaihtoehtoina. Tuuppaukset toimivat parhaiten yhdessä kannustimien kanssa. 

Metsien hiilinielusta huolehditaan osana metsänhoitoa

Metsänomistaja ratkoo metsiensä hakkuita, uudistamista ja muita toimia suunnitellessaan myös hiilinielukysymyksiä. Kiertoajan pidentäminen vahvistaa hiilinielua. Oman metsän ja markkinoiden tilanteesta riippuen se voi kannattaa myös taloudellisesti. Liian rankoilla harvennuksilla menetetään sekä euroja että sitoutuvaa hiiltä.

Viime vuosisadalla ojitetut suometsät ovat tulossa laajasti hakkuukypsiksi. Näiden turvemaiden hiilivarastojen varjelu on ilmastotyön isoimpia kysymyksiä. Sopivilla paikoilla jatkuvapeitteinen kasvatus houkuttelee metsänomistajia useammastakin syystä. Parhaassa tapauksessa voi samalla välttää kunnostusojituksen kustannukset ja samalla myös päästöt vesiin ja ilmaan.

Politiikalla ja markkinoilla muokataan niitä kehyksiä, joissa metsänomistajat tekevät valintojaan. Tehokkaimmin luonnon monimuotoisuutta ja hiilinieluja vahvistavia toimia saadaan laajaan käyttöön maksamalla niistä erikseen tai muuttamalla lakeja.

Mitä turvetuotannon jälkeen?

Turpeen käytön ja sen tuotantoalueiden jatkokäytön asetelmat ovat muuttuneet voimakkaasti viime vuosina. Muutos jatkuu edelleen. Energiaturpeen korvaamisesta on isoin keskustelu jo käyty ja ratkaisuja löydetty. Kasvualustoissa on vielä paljon kehitystyötä edessä.

Neova Oy kartoittaa Suomessa omistamansa maa-alueet päästöjen ja luonnon monimuotoisuuden näkökulmista. Tavoitteena on tuottaa tiekartta kosteikkojen, aurinko- ja tuulipuistojen sekä metsitysten toteuttamisesta. Samalla selvitetään mahdollisuuksia kaupalliseen hiilensidontaan. 

GTK:n vetämässä Hiilestä kiinni -hankkeessa haettiin rahkasammaleesta kestävää vaihtoehtoa kasvuturpeelle. Vedenpintaa säätämällä ja uutta sammalainesta levittämällä voidaan saada sammal uusiutumaan ja kasvualusta toimimaan hiilinieluna. Toiminnan kannattavuus vaatii kehittämistä. 

Elinkaarilaskennan kehittäminen vahvistaa kestävän ruokajärjestelmän tietopohjaa

Ravintola-ala voi edistää kestävää ruoan kulutusta tarjoamalla ympäristöystävällisiä ateriavaihtoehtoja ja ohjaamalla kuluttajien valintoja. Luonnonvarakeskus (Luke) on tuottanut työn tueksi avoimen aineiston, joka sisältää yli 1 200 raaka-aineen hiilijalanjälkitiedot. Aineistossa on huomioitu sekä kotimainen että ulkomainen tuotanto, ja ilmastovaikutus on laskettu keskimääräisestä kulutuksesta Suomessa. Ravintoloiden ja ruokapalveluiden ilmastotyötä tukeva aineisto on avoimesti saatavilla.  

Maankäytön ilmastovaikutukset rajataan usein ruoan ilmastovaikutustarkastelun ulkopuolelle. Luken yhdessä kumppaneidensa kanssa kehittämä Ruoka-LCA-laskentaohjeistus korjaa tämän puutteen. Näin esim. turvepeltojen päästöt saadaan mukaan niillä tuotetun ruuan laskentaan. 

Vaihtelevat laskentamenetelmät hankaloittavat vertailua ja saattavat heikentää luottamusta yritysten ympäristöväittämiin. Ruoka-LCA-laskentaohjeistus edistää vertailukelpoisia laskentatapoja. EU:n tuleva Green Claims -direktiivi vaatii ympäristöväittämien perustamista todennettaviin tietoihin — myös tässä uusi ohjeistus auttaa. 

Voiko Hiilestä kiinni -hankkeiden tulosten käytettävyyttä parantaa tekoälyn avulla?

Hiilestä kiinni -ohjelman tuloksia on koottu AgriHubin tietopankkiin ja MMM:n verkkosivuille. Tieto on kaikkien saatavilla, mutta käytännössä hankkeiden raporttien kaivelu voi olla työlästä. Yhtenä ratkaisuna tähän kokeillaan tekoälyä. Tampereen yliopisto toteuttaa ELY-keskusten valtakunnallisen yksikön tilauksesta Retriever-Augmented Generation (RAG) -tekoälyä hyödyntävän hakutoiminnon täsmäprojektina tähän tarpeeseen. 

Kosteikot, alueellinen ilmastoyhteistyö, valuma-alueet, sateet, suometsät – ilmastoyksikön kevät 2025

 

Lue lisää

Haluatko tarjota uutiskirjeeseen aineistoa tai antaa palautetta? Ota yhteyttä: [email protected]

Mikä ilmastoyksikkö? Seuraa työtämme osoitteessa

www.ely-keskus.fi/ilmastoyksikko