Maankäyttösektorin ilmastotyön tulokset tehdään metsissä, pelloilla sekä entisillä ja nykyisillä soilla. Konkreettisia hiilidioksidiekvivalentteja tuottavat ratkaisut tekee maanomistaja. Tutkimuksella ja kehittämistyöllä saatu ymmärrys ja löydetyt mahdollisuudet vaikuttavat maanomistajan valintojen kautta.
Viime vuonna päättyneen Hiilestä kiinni -rahoituksen vaikuttavuus punnitaan lopulta siinä, kuinka maanomistajat löytävät omaan tilanteeseensa sopivia ilmastotoimia. Tai toisesta suunnasta tarkastellen: Kuinka tutkimuksen ja kehitystyön tulokset saadaan maanomistajalle oikeiksi mahdollisuuksiksi ja valintoja auttavaksi tiedoksi? Kun kyse on eri tavoin kohdistuvista, usein keskenään kilpailevista hyödyistä ja taloudellisista vaikutuksista, valintojen tueksi tarvitaan myös poliittisia ratkaisuja.
Ilmastotoimet edistyvät maanomistajien päätöksentekoympäristössä. Täällä toimia edistää suuri joukko neuvojia, tutkijoita, kouluttajia, kehittäjiä, yrittäjiä ja muita Hiilestä kiinni -hankkeissa työskennelleitä – eli väljästi ja vapaasti rajautuva Hiilestä kiinni -yhteisö. Keväällä 2025 yhteisössä on keskusteltu erityisesti metsiin, turvemaihin ja osaamiseen liittyvistä teemoista.
Ilmastoratkaisuja voi jo nyt nähdä Suomen metsissä ja pelloilla. Esimerkkikohteet sekä auttavat valintojaan tekeviä maanomistajia että tukevat koko alan työtä. Kokemukset ja esimerkkitapaukset nostavat maa- ja metsätalouden ilmastokysymyksistä käytävän keskustelun tasoa. Tuoreessa ilmastobarometrissa suurin osa haastatelluista suomalaisista kannattaa maanomistajien ilmastotyön tukemista. Kun pelloilla ja metsissä tehtävät konkreettiset kokeilut saadaan näkyviin, tuki voi kasvaa entistä suuremmaksi. Tämä uutiskirje tuo esiin useita käytännön esimerkkejä.
ELY-keskusten valtakunnallinen ilmastoyksikkö palvelee Hiilestä kiinni -yhteisöä esimerkiksi julkaisemalla tätä uutiskirjettä. Tällä kerralla kokeilimme joitakin asioita toimitusprosessissa ensimmäistä kertaa. Olisi mukavaa, jos antaisit palautetta ja juttuvinkkejä jatkoa varten.
Harri Hakala Hiilestä kiinni -yhteisön koordinaattori ELY-keskusten valtakunnallinen ilmastoyksikkö [email protected], +358 50 380 7810
|