Tervetuloa lukemaan Uudenmaan ELY-keskuksen kotoutumisen uutiskirjettä! Kirjeessä kerrotaan Uudenmaan kotoutumisen edistämiseen liittyvistä ajankohtaisista asioista ja tapahtumista. Uutiskirjeen kokoamisesta vastaavat Uudenmaan ELY-keskuksen maahanmuuton ja kotoutumisen asiantuntijat.

Uutiskirje 21.5.2025

Kuva: Bora Hirsova
Jaa: 

Kotoutumisen uutiskirje 2/2025

Tervetuloa lukemaan Uudenmaan ELY-keskuksen kotoutumisen uutiskirjettä! Kirjeessä kerrotaan Uudenmaan kotoutumisen edistämiseen liittyvistä ajankohtaisista asioista ja tapahtumista. Uutiskirjeen kokoamisesta vastaavat Uudenmaan ELY-keskuksen maahanmuuton ja kotoutumisen asiantuntijat.

 

Uudenmaan ELY-keskus on asettanut yhteistyöryhmän käsittelemään työvoiman maahanmuuton ja maahan muuttaneiden työllisyyden kysymyksiä

Uudenmaan ELY-keskus on perustanut alueelleen uuden yhteistyöryhmän. Sen tehtävänä on edistää työ- ja koulutusperusteista maahanmuuttoa sekä kehittää työ- ja koulutuspolkuja maahan muuttaneille. Lisäksi työryhmä vastaa alueellisen työlupalinjauksen valmistelusta ja seurannasta.  

Uusi yhteistyöryhmä koostuu sidosryhmäverkostosta, johon kuuluvat kaikki Uudenmaan työllisyysalueet, työmarkkina- ja yrittäjäjärjestöjä, Helsingin seudun kauppakamari, Uudenmaan liitto, Maahanmuuttovirasto sekä Etelä-Suomen Aluehallintovirasto.    

Yhteistyöryhmä jatkaa viime vuosina toimineen maahanmuuttoasiain toimikunnan tehtäviä.  Lupalinjauksen valmistelun lisäksi uuden ryhmän agendalla on aiempaa enemmän työ- ja koulutusperusteisen maahanmuuton sekä maahan muuttaneiden työllisyyden edistämisen asioita. Yhteistyöryhmä sovittaa yhteen alueen viranomaisten ja muiden toimijoiden toimintaa, rakentaa yhteistä tilannekuvaa kansainvälisen työvoiman tarpeesta alueellaan sekä edistää hyvien käytänteiden levittämistä ja toimijoiden välistä kokemusten vaihtoa. 

 

Uudistunut kotoutumisentukena.fi on julkaistu!

Uudistuneessa palvelussa kotoutumista tukevaa toimintaa voi etsiä ja ilmoittaa myös englanniksi. Palvelulla on uusi englanninkielinen nimi fintegrate.fi. Sitä käytetään rinnakkain palvelun suomenkielisen kotoutumisentukena.fi- ja ruotsinkielisen stödförintegration.fi-nimien kanssa.    

Lisäksi uudistuksessa toiminnan etsimisestä palvelussa on tehty entistä sujuvampaa. Hakukone on yksinkertaisempi ja toimintaa voi etsiä muun muassa kartalta.  

Uudistuksen jälkeen on tärkeää, että ilmoittajat käyvät tarkistamassa organisaatiosi tiedot ja ilmoitukset ja päivittävät ne uusien ohjeiden mukaisiksi.  

Palveluun etsitään myös uusia ilmoittajia. Levitäthän siis sanaa palvelusta kaikille niille, jotka järjestävät toimintaa ja tekemistä, johon voi tulla mukaan, vaikka ei osaisi suomea tai ruotsia hyvin tai johon voi osallistua englannin kielellä.  

Uudistunutta kotoutumisentukena.fi:tä aletaan markkinoida Suomeen muuttaneille syyskuussa. 

Tutustu uudistuneeseen kotoutumisentukena.fi:hin!  

 

Työllisyyspalvelujen kotoutuja-asiakkaan monikielinen opas ja video löytyvät nyt Työmarkkinatorilta

Video: Kotoutujan opasvideo kiinaksi

Uudenmaan ELY–keskuksen Kumppanina kotoutumisessa -hanke (ESR+) on tuottanut monikielisen, valtakunnallisen kotoutuja-asiakkaan materiaalin työllisyyspalvelujen käyttöön. Materiaali sisältää oppaan yhdeksällä ja videon kuudella kielellä.  

Opas suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi löytyy täältä. Albanian-, arabian-, darin-/farsin-, nepalin-, ukrainan- ja venäjänkielinen opas on Työmarkkinatorin ”Tietoa muilla kielillä” -osiossa. Ukrainan- ja venäjänkieliset oppaat sisältävät tietoa myös tilapäistä suojelua saaville. 
 
Kotoutujan opasvideo on käytettävissä seuraavilla kielillä: arabia, dari/farsi, kiina, sorani, somali ja thai. Myös se sijaitsee Työmarkkinatorilla ”Tietoa muilla kielillä” -osiossa. Kotoutujan opasvideon suomenkielinen käännös löytyy täältä.
 
Työllisyyspalveluissa virkailija voi tulostaa oppaan asiakkaalle tai antaa hänelle linkin omakieliseen materiaaliin. Video on suunnattu erityisesti luku –ja kirjoitustaidottomille henkilöille ja se sisältää tiivistetysti tietoa kotoutumisesta, työllisyyspalveluista sekä asiakkaan oikeuksista ja velvollisuuksista.

 

Raportti kyselystä TE-toimistojen ja kuntakokeilujen maahanmuuttajapalvelujen verkostolle

Vuoden 2025 alussa Kumppanina kotoutumisessa -hanke julkaisi raportin kyselystä TE-toimistojen ja kuntakokeilujen maahanmuuttajapalvelujen verkostolle. Vuoden 2024 lopussa toteutetulla kyselyllä kartoitettiin TE-toimistojen ja työllisyyspalvelujen virkailijoiden näkemyksiä maahanmuuttaneiden asiakkaidensa työnhaun tuen tarpeista ja muun muassa siitä, minkä seikkojen virkailijat katsovat vaikeuttavan asiakkaidensa työllistymistä. Kyselyyn vastasi 160 virkailijaa ympäri Suomea. 

 

Kohti syrjimätöntä ja monimuotoista työyhteisöä -opas on julkaistu 

Rauhan ja hyvinvoinnin järjestö ry on koonnut huhtikuussa oppaan, joka tarjoaa asiantuntijoiden näkökulmia ja vinkkejä yhdenvertaisen, monimuotoisen ja turvallisemman työyhteisön rakentamiseksi.  

Opas on hankittu Hyvät väestösuhteet -hankkeen ostopalvelurahalla ja sitä on ollut valmistelemassa ja kommentoimassa Työllisyys, yrittäjyys ja kotoutuminen -yksikkömme asiantuntijoista koostunut työryhmä.  

Kannustamme kaikkia tutustumaan oppaaseen ja käymään avointa keskustelua omassa organisaatiossa!  

Lataa opas täältä.

 

Esittelyssä suunnittelija, joka yhdistää sujuvasti työreissut Helsingissä ja perhe-elämän Kuopiossa

Kuva: Salla Heimonen

Kuka olet ja mitä teet?

Olen Salla Heimonen ja aloitin suunnittelijana Maahanmuutto ja kotoutuminen -ryhmässä tammikuussa. Tehtäväni liittyvät pääasiassa kotoutumislain mukaisiin korvauksiin. Käsittelen kunnista ja hyvinvointialueelta saapuneita korvaushakemuksia sekä ohjaan ja neuvon kuntia ko. korvauksiin ja päätösten hakuun liittyen. Työskentelin aiemmin KEHA-keskuksen maksatuksessa, jossa maksoin kotoutumislain mukaisia korvauksia kunnille ja hyvinvointialueille. Käsittelin myös ilman huoltajaa maahan tulleiden lasten ja nuorten edustajien palkkioita.

Mikä on parasta työssä?

Työssäni on monta erityisen hyvää asiaa. Parasta ovat kuitenkin ihmiset, joiden kanssa saan tehdä töitä, pallotella ideoita ja hakemuksia, käydä kahvitauoilla ja rupatella niitä näitä. Tykkään myös siitä, että jokainen käsittelemäni hakemus on erilainen.

Minkä asian parantaisit, jos voisit?

Parantaisin pienen, särkyneen sydämen. Ehkäpä äidinrakkaus sitä pikkuhiljaa parantaakin.

Mitä emme ehkä vielä tiedä sinusta?

Olen melkoinen karkkihiiri, ja karkit eivät todellakaan säily meillä parasta ennen päivään asti. Erityinen herkkuni on Bounty-patukka.

 

Elinvoimaa Uudellamaalla – tietoa, verkostoja ja uusia ajatuksia

Elinvoimaa Uudellamaalla -tilaisuudet kokoavat yhteen alueen yritykset sekä elinkeino-, työllisyys- ja kotoutumistoimijat jakamaan uusinta tietoa ja näkemyksiä. Virtuaalisissa tapahtumissa käsitellään alueen kehitysnäkymiä ja ajankohtaisia tutkimustuloksia sekä vahvistetaan yhteistyötä monimuotoisen ja kestävän kasvun edistämiseksi. 

Osallistuminen tarjoaa mahdollisuuden löytää uusia näkökulmia, verkostoitua ja kehittää yhdessä ratkaisuja, jotka vievät Uudenmaan tulevaisuutta eteenpäin. 

Tilaisuudet järjestetään yhteistyössä Uudenmaan liiton Tulevaisuustutka-sarjan kanssa.  

Seuraava tilaisuus: 

📅 22.5.2025 
🕛 8.15–9.00 Teamsissa 

Teemana ovat ratkaisut kansainvälisen rekrytoinnin vauhdittamiseksi sekä pk-yrittäjien opit muille yrittäjille ja palveluntarjoajille. Voit myös ehdottaa aihetta tuleviin tilaisuuksiin. 

Nähdään linjoilla! 

Lisätiedot: laura.kyntola[a]ely-keskus.fi ja marina.finckenberg[a]ely-keskus.fi 

 

ELY-keskuksen kotoutumistyössä tapahtuu

  • Ti 20.5.2025 klo 13–15: Vieraskielisten asiakkaiden tukeminen työelämään siirtymiseksi ja työelämässä. Webinaari on suunnattu kuntien, työllisyysalueiden, hyvinvointialueiden, oppilaitosten ja järjestöjen asiantuntijoille sekä muille kiinnostuneille.  Lue lisää ja ilmoittaudu viimeistään edellisenä päivänä tämän linkin kautta.

 

  • Ti 10.6.2025 klo 8.30-12: Kasvua ja kilpailukykyä: vieraskielinen työvoima yrityksen voimavarana. Tapahtuma järjestetään Sokos Hotel Triplassa (Fredrikanterassi 1B, 00520 Helsinki) ja se myös striimataan. Läsnätilaisuuteen voi ilmoittautua 27.5.2025 saakka, verkkotilaisuuteen 9.6.2025 saakka. Lue lisää ja ilmoittaudu tapahtumaan tästä.